Tort z mleczną masą i mandarynkami

Biszkopt;

6 jajek

6 łyżek cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

6 łyżek mąki ( około 150 g )

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Można również dodać 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, ale nie jest to konieczne

 

Całe jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę (około 8 minut ) następnie wsypać przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną.

Całość delikatnie wymieszać i wlać do tortownicy o średnicy 26 cm ( dno wyłożyć papierem do pieczenia)

Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C, około 30 minut ( grzanie górne i dolne )

 

Masa mleczna;

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

300 g masła

300 g zagęszczonego mleka słodzonego

300 g serka śmietankowego

Masło ubić mikserem na bardzo puszystą masę ( trwa to około 10 minut)

Następnie zmniejszyć obroty miksera, i do ubitego masła wlewać małymi porcjami zagęszczone mleko ( przed wlaniem każdej kolejnej porcji, masło powinno wchłonąć całe mleko)

Na końcu dodać serek i krótko wymieszać ( aż do połączenia składników)

(Gotową masę można podzielić na połowę, i do jednej połowy dodać kopiastą łyżkę gorzkiego kakao )

 

Dodatkowo przygotować;

6 łyżek dżemu pomarańczowego

2 puszki mandarynek

0,5 galaretki przezroczystej

150 ml gorącej wody

Mandarynki odsączyć,a sok zachować do nasączenia biszkoptu

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do lekkiego stężenia.

 

Do dekoracji potrzeba;

300 ml zimnej śmietany kremówki

3 łyżeczki cukru waniliowego

1 kopiasta łyżeczka żelatyny

50 ml zimnej wody

Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić aż napęcznieje , następnie rozpuścić na małym płomieniu.

Zimną kremówkę ubić z cukrem na puszystą masę, następnie wlać letnią żelatynę i wymieszać.

 

Wykonanie;

Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na 3 blaty.

Pierwszy blat ułożyć na patrze, nasączyć sokiem z mandarynek i posmarować połową kremu.

Na kremie rozsmarować połowę dżemu, przykryć drugim blatem i czynność powtórzyć.

Całość przykryć trzecim blatem, nasączyć go i posmarować górę oraz boki bitą śmietaną, a

dookoła krawędzi tortu wycisnąć rozetki.

Całość włożyć na godzinę do lodówki, aż rozetki porządnie stężeją.

Następnie na górze ułożyć cząstki mandarynek które zalać tężejącą galaretką.

Boki tortu można obsypać tartą białą czekoladą.

Gotowy tort włożyć na kilka godzin do lodówki.

Polecam również inne torty i torciki;

Tort migdałowy

Tort orzechowy

Tort Opawian

Tort z masą orzechową i marcepanem

Tort jogurtowo śmietanowy z ananasem

Tort bezowy bez pieczenia

Tort miętowo śmietanowy

Tort z chałwą i czekoladą

Kopiec kreta bez pieczenia

Torcik z morelami oraz masą budyniową i śmietanową

Orzeźwiający torcik owocowy z galaretką

Torcik z adwokatem

Torcik śmietanowy z musem jabłkowym

Lekki torcik truskawkowy

Torcik truflowy z frużeliną wiśniową bez pieczenia

Słoneczny torcik z musami owocowymi

Torcik serowo śmietankowy z owocami

Torcik jabłkowo śmietanowy z adwokatem