Tarta z jogurtem greckim oraz grzybami i porem

Do farszu można jeszcze dodać 2 łyżki startego żółtego sera i odrobinę suszonego tymianku.

Gdy użyjemy zimnego tłuszczu do ciasta, wystarczy wtedy wylepioną formę z ciastem włożyć na 0,5 godziny do lodówki.

 

Kruche ciasto;

250 g mąki

125 g masła o temperaturze pokojowej

1 żółtko

3 – 4 łyżki zimnej wody

0,5 łyżeczki soli

Wszystkie składniki ciasta zagnieść i wylepić suchą formę do tarty o średnicy 28 – 29 cm, następnie zrobić widelcem dziury.

Wylepioną ciastem formę po włożyć na co najmniej 1 godzinę do lodówki

Po tym czasie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 20 minut (grzanie górne i dolne)

Następnie podpieczone ciasto wyjąć i wystudzić.

 

Farsz;

500 g dowolnych grzybów

1 średni por

50 g sera z niebieską pleśnią

4 duże jajka (rozmiar L)

1 białko które zostało z ciasta

1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

0,5 łyżeczki soli

szczypta mielonego pieprzu

duża szczypta startej gałki muszkatołowej

400 g jogurtu greckiego

1 łyżka oleju

Oczyszczone i pokrojone grzyby podsmażyć na oleju aż lekko zbrązowieją i wyparuje z nich woda, następnie dodać pokrojony por i wszystko razem chwilkę jeszcze podsmażyć około 5 -10 minut.

Grzyby z porem wystudzić i wymieszać z pozostałymi składnikami.

Wystudzony farsz wlać na podpieczony spód i włożyć ponownie do piekarnika na około 25 minut (grzanie górne i dolne)