Tarta z jogurtem greckim oraz grzybami i porem
Do farszu można jeszcze dodać 2 łyżki startego żółtego sera i odrobinę suszonego tymianku.
Gdy użyjemy zimnego tłuszczu do ciasta, wystarczy wtedy wylepioną formę z ciastem włożyć na 0,5 godziny do lodówki.
Kruche ciasto;
250 g mąki
125 g masła o temperaturze pokojowej
1 żółtko
3 – 4 łyżki zimnej wody
0,5 łyżeczki soli
Wszystkie składniki ciasta zagnieść i wylepić suchą formę do tarty o średnicy 28 – 29 cm, następnie zrobić widelcem dziury.
Wylepioną ciastem formę po włożyć na co najmniej 1 godzinę do lodówki
Po tym czasie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 20 minut (grzanie górne i dolne)
Następnie podpieczone ciasto wyjąć i wystudzić.
Farsz;
500 g dowolnych grzybów
1 średni por
50 g sera z niebieską pleśnią
4 duże jajka (rozmiar L)
1 białko które zostało z ciasta
1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
0,5 łyżeczki soli
szczypta mielonego pieprzu
duża szczypta startej gałki muszkatołowej
400 g jogurtu greckiego
1 łyżka oleju
Oczyszczone i pokrojone grzyby podsmażyć na oleju aż lekko zbrązowieją i wyparuje z nich woda, następnie dodać pokrojony por i wszystko razem chwilkę jeszcze podsmażyć około 5 -10 minut.
Grzyby z porem wystudzić i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Wystudzony farsz wlać na podpieczony spód i włożyć ponownie do piekarnika na około 25 minut (grzanie górne i dolne)