Tort orzechowy z masą kakaową

Żelatynę w masie kakaowej można pominąć, dając w zamian 250 sera mascarpone więcej.

Biszkopt orzechowy;

8 dużych jajek

1 szklanka cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

6 łyżek bułki tartej

250 g zmielonych orzechów włoskich

1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać orzechy wymieszane z bułką tartą i proszkiem do pieczenia.

Całość wlać do wysmarowanej i posypanej bułka tartą tortownicy o wym. 26 cm x 26 cm.

Piec w nagrzanym piekarniku do 180 ° około 35 – 40 minut

Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 3 poziome blaty

 

Dodatkowo przygotować;

2 łyżki zmielonej kawy

połówki orzecha włoskiego

 

Masa kakaowa ;

500 g serka mascarpone

4 płaskie łyżki gorzkiego kakao

800 g kremówki 30 %

0,5 szklanki cukru pudru

2 łyżeczki cukru waniliowego

4 płaskie łyżeczki żelatyny ( około 20 g )

0,5 szklanki zimnej wody ( 125 ml )

Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić aż napęcznieje po czym rozpuścić

Do zimnej kremówki dodać cukier puder, cukier waniliowy oraz wsypać przesiane kakao, następnie całość ubić na sztywno.

Ubitą kremówkę dodać do serka mascarpone, delikatnie wymieszać po czym wlać letnią żelatynę.

Całość dokładnie wymieszać i podzielić na 3 części.

 

Każdy blat biszkoptu posmarować jedną częścią kremu, układając jeden na drugim

Warstwę kremu na samej górze posypać zmieloną kawą i ozdobić połówkami orzecha.