Torcik sułtański bez pieczenia

Ciasto na bazie deseru z czasów PRL.

Deser robiony był w pucharkach bez żelatyny, na krem kakaowy dawano jeszcze bitą śmietanę, a całość była posypana pokruszonymi bezami.

 

Przygotować;

120 g okrągłych biszkoptów

tortownicę o średnicy 26 cm

Dno formy wyłożyć biszkoptami.

 

Składniki kremu kakaowego;

100 g rodzynek

100 ml rumu

600 ml śmietany 30 %

6 łyżeczek cukru waniliowego

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki gorzkiego kakao

3 łyżeczki żelatyny

125 ml zimnej wody

80 g niedużych bezików

Rodzynki zalać rumem i odstawić na 1 dzień.

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aż napęcznieje, po czym rozpuścić na małym płomieniu (nie doprowadzić do zagotowania)

 

Wykonanie;

Do miski wsypać przesiane kakao, cukier puder i cukier waniliowy.

Następnie wlać zimną kremówkę i ubijać na sztywno.

Do ubitej śmietany dodać namoczone rodzynki wraz z rumem i rozpuszczoną letnią żelatynę.

Wszystko zmiksować i wlać na biszkopty.

Całość wstawić do lodówki na parę godzin, następnie na stężałej masie dookoła brzegu ułożyć bezy, resztę bezików pokruszyć i obsypać środek ciasta.

 

Polecam również;

Tort bezowy bez pieczenia