Torcik sułtański bez pieczenia
Ciasto na bazie deseru z czasów PRL.
Deser robiony był w pucharkach bez żelatyny, na krem kakaowy dawano jeszcze bitą śmietanę, a całość była posypana pokruszonymi bezami.
Przygotować;
120 g okrągłych biszkoptów
tortownicę o średnicy 26 cm
Dno formy wyłożyć biszkoptami.
Składniki kremu kakaowego;
100 g rodzynek
100 ml rumu
600 ml śmietany 30 %
6 łyżeczek cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki gorzkiego kakao
3 łyżeczki żelatyny
125 ml zimnej wody
80 g niedużych bezików
Rodzynki zalać rumem i odstawić na 1 dzień.
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aż napęcznieje, po czym rozpuścić na małym płomieniu (nie doprowadzić do zagotowania)
Wykonanie;
Do miski wsypać przesiane kakao, cukier puder i cukier waniliowy.
Następnie wlać zimną kremówkę i ubijać na sztywno.
Do ubitej śmietany dodać namoczone rodzynki wraz z rumem i rozpuszczoną letnią żelatynę.
Wszystko zmiksować i wlać na biszkopty.
Całość wstawić do lodówki na parę godzin, następnie na stężałej masie dookoła brzegu ułożyć bezy, resztę bezików pokruszyć i obsypać środek ciasta.
Polecam również;