Tort migdałowy
Biszkopt:
6 średnich jajek
120 g cukru ( 6 łyżek )
2 łyżeczki cukru waniliowego
100 g mąki tortowej ( 5 łyżek )
20 g mąki ziemniaczanej ( 1 łyżka )
100 g mielonych migdałów
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
parę kropel aromatu migdałowego
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem pergaminowym ( bez boków )
Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie dodać obie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, aromat migdałowy oraz mielone migdały.
Wszystko delikatnie wymieszać i wlać do tortownicy.
Piec w w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez 30 minut ( grzanie górne i dolne )
Do nasączenia przygotować;
150 ml wody
1 płaska łyżeczka cukru
25 ml amaretto
Wszystko dokładnie wymieszać.
Dodatkowo do ozdoby można przygotować;
3 łyżki płatków migdałowych
18 szt całych migdałów
35 g białych krążków czekoladowych
3 łyżki mielonych migdałów
Krem do tortu;
500 g zimnej kremówki 30 %
500 g zimnego sera mascarpone
4 łyżeczki cukru waniliowego
2 kopiaste łyżki cukru pudru
50 ml Amaretto
200 g białej czekolady
4 kopiaste łyżki mielonych migdałów
1 kopiasta łyżka gorzkiego kakao
Czekolady roztopić w kąpieli wodnej z 4 łyżkami śmietany.
Do wysokiego naczynia wlać resztę śmietany, dodać cukier waniliowy, cukier puder oraz ser mascarpone.
Wszystko razem ubijać aż całość będzie bardzo gęsta, na koniec wlać alkohol i wystudzoną czekoladę.
Na samym końcu wsypać 4 łyżki mielonych migdałów i delikatnie wymieszać.
Krem podzielić na 3 części, jedną część odłożyć, a dwie pozostałe wymieszać z kakao.
Zimny biszkopt pokroić wzdłuż na 3 blaty.
Na paterze ułożyć biszkoptowy krążek, następnie nasączyć za pomocą pędzelka i rozsmarować białą masę, ponownie przykryć drugim blatem, nasączyć i wyłożyć połowę kremu kakaowego.
Na górę położyć ostatnią część biszkoptu, nasączyć i posmarować cienko boki i wierzch ciasta kremem kakaowym, a z reszty która zostanie wycisnąć dookoła rozetki.
Boki tortu ozdobiłam płatkami migdałowymi, do rozetek włożyłam całe migdały oraz białe krążki czekoladowe, a górę posypałam mielonymi migdałami.