Tort migdałowy

Biszkopt:

6 średnich jajek

120 g cukru ( 6 łyżek )

2 łyżeczki cukru waniliowego

100 g mąki tortowej ( 5 łyżek )

20 g mąki ziemniaczanej ( 1 łyżka )

100 g mielonych migdałów

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

parę kropel aromatu migdałowego

 

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem pergaminowym ( bez boków )

Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie dodać obie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, aromat migdałowy oraz mielone migdały.

Wszystko delikatnie wymieszać i wlać do tortownicy.

Piec w w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez 30 minut ( grzanie górne i dolne )

 

Do nasączenia przygotować;

150 ml wody

1 płaska łyżeczka cukru

25 ml amaretto

Wszystko dokładnie wymieszać.

 

Dodatkowo do ozdoby można przygotować;

3 łyżki płatków migdałowych

18 szt całych migdałów

35 g białych krążków czekoladowych

3 łyżki mielonych migdałów

 

Krem do tortu;

500 g zimnej kremówki 30 %

500 g zimnego sera mascarpone

4 łyżeczki cukru waniliowego

2 kopiaste łyżki cukru pudru

50 ml Amaretto

200 g białej czekolady

4 kopiaste łyżki mielonych migdałów

1 kopiasta łyżka gorzkiego kakao

 

Czekolady roztopić w kąpieli wodnej z 4 łyżkami śmietany.

Do wysokiego naczynia wlać resztę śmietany, dodać cukier waniliowy, cukier puder oraz ser mascarpone.

Wszystko razem ubijać aż całość będzie bardzo gęsta, na koniec wlać alkohol i wystudzoną czekoladę.

Na samym końcu wsypać 4 łyżki mielonych migdałów i delikatnie wymieszać.

Krem podzielić na 3 części, jedną część odłożyć, a dwie pozostałe wymieszać z kakao.

Zimny biszkopt pokroić wzdłuż na 3 blaty.

Na paterze ułożyć biszkoptowy krążek, następnie nasączyć za pomocą pędzelka i rozsmarować białą masę, ponownie przykryć drugim blatem, nasączyć i wyłożyć połowę kremu kakaowego.

Na górę położyć ostatnią część biszkoptu, nasączyć i posmarować cienko boki i wierzch ciasta kremem kakaowym, a z reszty która zostanie wycisnąć dookoła rozetki.

Boki tortu ozdobiłam płatkami migdałowymi, do rozetek włożyłam całe migdały oraz białe krążki czekoladowe, a górę posypałam mielonymi migdałami.