Deser brzoskwiniowy
Składniki;
1 puszka brzoskwiń (820 g)
2 galaretki brzoskwiniowe
250 ml gorącej wody (do galaretek)
0,5 kg sera homogenizowanego bez cukru
100 g cukru pudru
4 łyżeczki cukru waniliowego
500 ml śmietany kremówki 30%
400 g podłużnych biszkoptów
30 g gorzkiej czekolady
Brzoskwinie odsączyć i zmiksować blenderem (powstanie około 0,5 kg musu)
Sok z brzoskwiń uzupełnić zimną wodą tak aby było 500 ml płynu.
Obie galaretki rozpuścić w 250 ml gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia.
Ser wymieszać z cukrem pudrem.
Zimną kremówkę ubić z cukrem waniliowym.
Wykonanie;
Do sera wymieszanego z cukrem pudrem dodać, mus brzoskwiniowy ubitą kremówkę oraz tężejąca galaretkę.
Dno naczynia 32 cm x 23 cm wyłożyć namoczonymi w soku biszkoptami, wlać połowę masy serowej, ponownie położyć namoczone biszkopty i wlać resztę masy.
Górę ozdobić startą gorzką czekoladą.