Deser brzoskwiniowy

Składniki;

1 puszka brzoskwiń (820 g)

2 galaretki brzoskwiniowe

250 ml gorącej wody (do galaretek)

0,5 kg sera homogenizowanego bez cukru

100 g cukru pudru

4 łyżeczki cukru waniliowego

500 ml śmietany kremówki 30%

400 g podłużnych biszkoptów

30 g gorzkiej czekolady

 

Brzoskwinie odsączyć i zmiksować blenderem (powstanie około 0,5 kg musu)

Sok z brzoskwiń uzupełnić zimną wodą tak aby było 500 ml płynu.

Obie galaretki rozpuścić w 250 ml gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia.

Ser wymieszać z cukrem pudrem.

Zimną kremówkę ubić z cukrem waniliowym.

 

Wykonanie;

Do sera wymieszanego z cukrem pudrem dodać, mus brzoskwiniowy ubitą kremówkę oraz tężejąca galaretkę.

Dno naczynia 32 cm x 23 cm wyłożyć namoczonymi w soku biszkoptami, wlać połowę masy serowej, ponownie położyć namoczone biszkopty i wlać resztę masy.

Górę ozdobić startą gorzką czekoladą.