Sernik malinowy pieczony bez spodu
Do musu malinowego użyłam 400 g mrożonych malin, które trzeba wcześniej rozmrozić, a następnie zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito.
Składniki sernika;
1 kg zmielonego twarogu (może być z wiaderka)
5 jajek
2 suche budynie waniliowe (każdy po 40 g)
¾ szklanki cukru (szklanka 250 ml)
¾ szklanki przetartego musu malinowego (około 200 g)
2 łyżeczki cukru waniliowego
200 ml śmietany kremówki 30%
Wykonanie;
Zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym.
Do miski włożyć ser, całe jajka, cukier, mus malinowy i wszystko krótko zmiksować (tylko aż do połączenia składników)
Następnie dodać ubitą śmietanę i całość ręcznie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem pergaminowym (boków nie smarować)
Masę serową wlać do formy i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 50 -55 minut (grzanie górne i dolne)
Po upieczeniu studzić przez godzinę w lekko uchylonym piekarniku.
Po wystygnięciu polać polewą kakaową i ozdobić świeżymi malinami
Składniki polewy;
1 szklanka cukru pudru
100 g masła
4 łyżki gorzkiego kakao
6 łyżek mleka (60 ml)
Masło z mlekiem zagotować, następnie zdjąć z ognia i wsypać przesiane kakao i cukier puder.
Całość dokładnie wymieszać (nie gotować)
Gdyby masa była bardzo gęsta, wtedy dolać 1 łyżkę mleka.
Dodatkowo przygotować;
200 g świeżych malin (do ozdoby)
W podobny sposób można zrobić;