Sernik malinowy pieczony bez spodu

Do musu malinowego użyłam 400 g mrożonych malin, które trzeba wcześniej rozmrozić, a następnie zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito.

 

Składniki sernika;

1 kg zmielonego twarogu (może być z wiaderka)

5 jajek

2 suche budynie waniliowe (każdy po 40 g)

¾ szklanki cukru (szklanka 250 ml)

¾ szklanki przetartego musu malinowego (około 200 g)

2 łyżeczki cukru waniliowego

200 ml śmietany kremówki 30%

 

Wykonanie;

Zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym.

Do miski włożyć ser, całe jajka, cukier, mus malinowy i wszystko krótko zmiksować (tylko aż do połączenia składników)

Następnie dodać ubitą śmietanę i całość ręcznie wymieszać.

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem pergaminowym (boków nie smarować)

Masę serową wlać do formy i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 50 -55 minut (grzanie górne i dolne)

Po upieczeniu studzić przez godzinę w lekko uchylonym piekarniku.

Po wystygnięciu polać polewą kakaową i ozdobić świeżymi malinami

 

Składniki polewy;

1 szklanka cukru pudru

100 g masła

4 łyżki gorzkiego kakao

6 łyżek mleka (60 ml)

Masło z mlekiem zagotować, następnie zdjąć z ognia i wsypać przesiane kakao i cukier puder.

Całość dokładnie wymieszać (nie gotować)

Gdyby masa była bardzo gęsta, wtedy dolać 1 łyżkę mleka.

 

Dodatkowo przygotować;

200 g świeżych malin (do ozdoby)

 

W podobny sposób można zrobić;

Sernik z musem brzoskwiniowym