Placek z tartymi jabłkami
Ciasto jest zrobione w tortownicy o średnicy 26 cm, po upieczeniu jest dość wysokie dlatego można je również zrobić w tortownicy o większej średnicy.
Składniki;
1 kg jabłek
2 szklanki mąki tortowej (szklanka=250 ml)
¾ szklanki cukru
5 jajek (rozmiar M)
1 łyżeczki cukru waniliowego
5 łyżek oleju (50 ml)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
Jabłka umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, po czym wsypać przesianą mąkę z sodą i cynamonem, wlać olej.
Całość utrzeć na jednolitą masę, następnie dodać starte jabłka które wcześniej lekko odcisnąć z nadmiaru soku.
Ciasto z jabłkami dokładnie wymieszać i wlać do tortownicy wysmarowanej i wysypanej bułką tartą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 45 minut (grzanie górne i dolne)
Po upieczeniu letnie ciasto polać lukrem.
Lukier;
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
Wszystko ucierać aż zrobi się gładka masa.