Placek z tartymi jabłkami

Ciasto jest zrobione w tortownicy o średnicy 26 cm, po upieczeniu jest dość wysokie dlatego można je również zrobić w tortownicy o większej średnicy.

Składniki;

1 kg jabłek

2 szklanki mąki tortowej (szklanka=250 ml)

¾ szklanki cukru

5 jajek (rozmiar M)

1 łyżeczki cukru waniliowego

5 łyżek oleju (50 ml)

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka cynamonu

 

Jabłka umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, po czym wsypać przesianą mąkę z sodą i cynamonem, wlać olej.

Całość utrzeć na jednolitą masę, następnie dodać starte jabłka które wcześniej lekko odcisnąć z nadmiaru soku.

Ciasto z jabłkami dokładnie wymieszać i wlać do tortownicy wysmarowanej i wysypanej bułką tartą.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 45 minut (grzanie górne i dolne)

Po upieczeniu letnie ciasto polać lukrem.

 

Lukier;

1 szklanka cukru pudru

3 łyżki soku z cytryny

Wszystko ucierać aż zrobi się gładka masa.