Ciasto korzenne z powidłami i kremem orzechowym

Krążki upieczonego ciasta można również lekko nasączyć herbatą posłodzoną cukrem cynamonowym.

Ciasto;

100 g masła o temperaturze pokojowej

3 całe jajka

4 łyżki cukru

2 szklanki mąki (320 g)

200 g powideł śliwkowych

150 ml mleka

1 kopiasta łyżka kakao

1 łyżka przyprawy korzennej

1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej

Masło, jajka, cukier utrzeć tylko aż do połączenia składników.

Następnie dodać powidła, wlać mleko i wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika.

Wszystko utrzeć na jednolitą masę i wlać do wysmarowanej i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 26 cm (lub nieco większej)

Piec w piekarniku nagrzanym do 180° około 25- 30 minut (grzanie górne i dolne)

Po wystudzeniu przekroić wzdłuż tak aby otrzymać 3 krążki.

 

Masa orzechowa;

100 g dowolnych mielonych orzechów

200 g zagęszczonego mleka słodzonego

200 g masła o temperaturze pokojowej

2 łyżeczki cukru waniliowego

Orzechy wymieszać z cukrem waniliowym i zagęszczonym mlekiem po czym odstawić na 15 minut.

Masło ubić mikserem na puszystą masę (trwa to około 8 – 10 minut)

Następnie do masła dodawać partiami masę orzechową.

 

Polewa czekoladowa;

100 g gorzkiej czekolady

6 łyżek mleka

Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej.

Dodatkowo przygotować;

5 łyżek dżemu wiśniowego

2 łyżki mielonych orzechów

 

Wykonanie;

Na jeden blat wyłożyć masę orzechową, przykryć drugim krążkiem i posmarować dżemem.

Następnie na górę położyć ostatni blat ciasta i oblać ciepłą polewą czekoladową.

Górę posypać mielonymi orzechami

Ciasto przed podaniem wyjąć 0,5 godziny wcześniej z lodówki.

 

Polecam również;

Wilgotny przekładany piernik

Miodownik

Sernik krakowski

Śląska moczka

Tort z masą orzechową, czekoladową i marcepanem

Deser serowo makowy w szklance

Śląskie makówki

Sernik czekoladowy z orzechami

Drożdżowy wieniec z masą migdałową

Makowiec luksusowy

Strucla orzechowa

Strucla z makiem

Strucla serowa

Strucla makowa na twarogowym cieście