Ciasto korzenne z powidłami i kremem orzechowym
Krążki upieczonego ciasta można również lekko nasączyć herbatą posłodzoną cukrem cynamonowym.
Ciasto;
100 g masła o temperaturze pokojowej
3 całe jajka
4 łyżki cukru
2 szklanki mąki (320 g)
200 g powideł śliwkowych
150 ml mleka
1 kopiasta łyżka kakao
1 łyżka przyprawy korzennej
1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
Masło, jajka, cukier utrzeć tylko aż do połączenia składników.
Następnie dodać powidła, wlać mleko i wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika.
Wszystko utrzeć na jednolitą masę i wlać do wysmarowanej i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 26 cm (lub nieco większej)
Piec w piekarniku nagrzanym do 180° około 25- 30 minut (grzanie górne i dolne)
Po wystudzeniu przekroić wzdłuż tak aby otrzymać 3 krążki.
Masa orzechowa;
100 g dowolnych mielonych orzechów
200 g zagęszczonego mleka słodzonego
200 g masła o temperaturze pokojowej
2 łyżeczki cukru waniliowego
Orzechy wymieszać z cukrem waniliowym i zagęszczonym mlekiem po czym odstawić na 15 minut.
Masło ubić mikserem na puszystą masę (trwa to około 8 – 10 minut)
Następnie do masła dodawać partiami masę orzechową.
Polewa czekoladowa;
100 g gorzkiej czekolady
6 łyżek mleka
Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej.
Dodatkowo przygotować;
5 łyżek dżemu wiśniowego
2 łyżki mielonych orzechów
Wykonanie;
Na jeden blat wyłożyć masę orzechową, przykryć drugim krążkiem i posmarować dżemem.
Następnie na górę położyć ostatni blat ciasta i oblać ciepłą polewą czekoladową.
Górę posypać mielonymi orzechami
Ciasto przed podaniem wyjąć 0,5 godziny wcześniej z lodówki.
Polecam również;
Tort z masą orzechową, czekoladową i marcepanem
Deser serowo makowy w szklance
Sernik czekoladowy z orzechami
Drożdżowy wieniec z masą migdałową
Strucla makowa na twarogowym cieście