Orzeźwiający torcik owocowy z galaretką
Biszkopt;
6 jajek
7 kopiastych łyżek cukru ( 160 g )
6 kopiastych łyżek mąki tortowej ( 160 g )
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej ( 60 g )
2 łyżeczki cukru waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Do ubitych jajek wsypać przesiane pozostałe składniki i delikatnie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem pergaminowym, następnie wlać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 20 minut ( grzanie górne i dolne)
Po upieczeniu przekroić wzdłuż na dwie części.
Galaretka z malinami;
2 galaretki malinowe
400 g malin ( użyłam mrożonych )
450 ml gorącej wody
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie.
Zamrożone maliny wsypać do gorącej galaretki, po czym tężejącą wyłożyć na jeden spód biszkoptowy.
Galaretka z bananami;
500 g obranych bananów
400 ml gorącej wody
2 galaretki cytrynowe
sok z jednej cytryny
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystudzenia
Banany rozgnieść i połączyć z sokiem cytrynowym.
Wystudzoną galaretkę wlać do bananów, wymieszać i odstawić aż całość będzie tężeć.
Następnie tężejące banany wlać na galaretkę malinową
Całość przykryć drugim biszkoptem.
Biszkopt lekko nasączyć posłodzoną wodą z dodatkiem cytryny i ozdobić rozetkami z masy jogurtowej z dodatkiem bitej śmietany.
Masa jogurtowa ze śmietaną;
400 g gęstego jogurtu naturalnego
300 ml śmietany kremówki 30 %
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny ( 15 g )
60 ml zimnej wody
Żelatynę zalać zimną wodą, a gdy napęcznieje rozpuścić na małym płomieniu
Jogurt wymieszać z cukrem pudrem.
Zimną kremówkę ubić z cukrem waniliowym na sztywno, a następnie wymieszać z jogurtami i wlać rozpuszczoną letnią żelatynę.
Gotowe ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki