Orzeźwiający torcik owocowy z galaretką

orzezwiajacy-torcik-owocowy-z-galaretka0001

Biszkopt;

6 jajek

7 kopiastych łyżek cukru ( 160 g )

6 kopiastych łyżek mąki tortowej ( 160 g )

2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej ( 60 g )

2 łyżeczki cukru waniliowego

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

Do ubitych jajek wsypać przesiane pozostałe składniki i delikatnie wymieszać.

Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem pergaminowym, następnie wlać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 20 minut ( grzanie górne i dolne)

Po upieczeniu przekroić wzdłuż na dwie części.

 

Galaretka z malinami;

2 galaretki malinowe

400 g malin ( użyłam mrożonych )

450 ml gorącej wody

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie.

Zamrożone maliny wsypać do gorącej galaretki, po czym tężejącą wyłożyć na jeden spód biszkoptowy.

 

Galaretka z bananami;

500 g obranych bananów

400 ml gorącej wody

2 galaretki cytrynowe

sok z jednej cytryny

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystudzenia

Banany rozgnieść i połączyć z sokiem cytrynowym.

Wystudzoną galaretkę wlać do bananów, wymieszać i odstawić aż całość będzie tężeć.

Następnie tężejące banany wlać na galaretkę malinową

 

Całość przykryć drugim biszkoptem.

Biszkopt lekko nasączyć posłodzoną wodą z dodatkiem cytryny i ozdobić rozetkami z masy jogurtowej z dodatkiem bitej śmietany.

 

Masa jogurtowa ze śmietaną;

400 g gęstego jogurtu naturalnego

300 ml śmietany kremówki 30 %

2 łyżeczki cukru waniliowego

3 łyżki cukru pudru

3 łyżeczki żelatyny ( 15 g )

60 ml zimnej wody

Żelatynę zalać zimną wodą, a gdy napęcznieje rozpuścić na małym płomieniu

Jogurt wymieszać z cukrem pudrem.

Zimną kremówkę ubić z cukrem waniliowym na sztywno, a następnie wymieszać z jogurtami i wlać rozpuszczoną letnią żelatynę.

Gotowe ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki

orzezwiajacy-torcik-owocowy-z-galaretka15