Torcik serowo-śmietankowy z owocami

Torcik śmietankowo-serowy z owocami 1

 

(Przepis na tortownicę o średnicy 26 cm)

ciasto;
3 jajka
3 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
2 łyżeczki kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cukru waniliowego.

Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, dodać kolejno po jednym żółtku, lekko wymieszać i powoli wsypać obie mąki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia.
Ciasto wlać do tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym

( można również ubić całe jajka z cukrem na puszystą masę i wsypać pozostałe składniki )
Piec w temp. 180 stopni, około 10 minut

Masa;
0,5 kg twarogu z wiaderka (lub homogenizowany)
1 cytryna
3/4 szklanki cukru pudru
0,5 litra zimnej śmietany kremówki 30 %
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 cytrynowe galaretki
3 płaskie łyżeczki żelatyny

Do suchych galaretek wsypać żelatynę.
Zagotować 0,5 litra wody wsypać galaretki z żelatyną, rozpuścić i wystudzić.
Ser utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać sok i skórkę z cytryny, po czym wlać lekko gęstniejącą galaretkę i ubitą na sztywno śmietanę.
Wszystko wymieszać i wlać na biszkopt.

Dodatkowo przygotować;
2 cytrynowe galaretki
1 puszka brzoskwiń
Zagotować sok z brzoskwiń dolewając tyle wody aby razem było 0,75 litra, po czym wsypać galaretki, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić aż zacznie tężeć.

Brzoskwinie pokroić na półplasterki ułożyć na serowej masie, zalać tężejącą galaretką.

Można dodatkowo ubić 200 ml kremówki z 1 łyżeczką cukru waniliowego, dodać 1 płaską łyżeczkę rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody żelatyny i zrobić rozetki na cieście.