Lekki torcik z masa jogurtową i owocami bez dodatku kremówki
Masa jest konsystencji piankowej, można ją położyć na gotowych biszkoptach lub wlać do pucharków.
Biszkopt;
2 jajka (rozmiar L)
2 łyżki cukru
2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
1 łyżka maki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru waniliowego
Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Następnie wsypać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
Na dno tortownicy o średnicy 26 cm położyć papier pergaminowy, następnie wlać masę biszkoptową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 10 minut (grzanie górne i dolne)
Masa jogurtowa;
2 galaretki cytrynowe
1,5 szklanki gorącej wody (375 ml)
200 ml zimnego zagęszczonego mleka niesłodzonego (użyłam 4%)
400 g gęstego jogurtu naturalnego (typu greckiego)
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić.
Zimną galaretkę (nadal płynną) ubić mikserem na puszystą masę (około 7- 8 minut)
Następnie do ubitej galaretki wlać zimne mleko i dalej ubijać około 3 minuty
Gdy całość podczas ubijania będzie lekko gęstnieć, wlać jogurt i krótko zmiksować.
Gęstniejącą masę wlać na wystudzony biszkopt i włożyć do lodówki aż całość dobrze stężeje.
Dodatkowo przygotować;
200 g borówki amerykańskiej
100 g obranej czerwonej porzeczki
2 łyżki galaretki przezroczystej (35 g)
200 ml gorącej wody
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystudzenia.
Na stężałej masie jogurtowej ułożyć owoce i zalać gęstniejącą przezroczystą galaretką.
Całość włożyć do lodówki na parę godzin.