Lekki torcik z masa jogurtową i owocami bez dodatku kremówki

Masa jest konsystencji piankowej, można ją położyć na gotowych biszkoptach lub wlać do pucharków.

Biszkopt;

2 jajka (rozmiar L)

2 łyżki cukru

2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej

1 łyżka maki ziemniaczanej

1 łyżeczka cukru waniliowego

 

Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

Następnie wsypać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.

Na dno tortownicy o średnicy 26 cm położyć papier pergaminowy, następnie wlać masę biszkoptową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 10 minut (grzanie górne i dolne)

 

Masa jogurtowa;

2 galaretki cytrynowe

1,5 szklanki gorącej wody (375 ml)

200 ml zimnego zagęszczonego mleka niesłodzonego (użyłam 4%)

400 g gęstego jogurtu naturalnego (typu greckiego)

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić.

Zimną galaretkę (nadal płynną) ubić mikserem na puszystą masę (około 7- 8 minut)

Następnie do ubitej galaretki wlać zimne mleko i dalej ubijać około 3 minuty

Gdy całość podczas ubijania będzie lekko gęstnieć, wlać jogurt i krótko zmiksować.

Gęstniejącą masę wlać na wystudzony biszkopt i włożyć do lodówki aż całość dobrze stężeje.

 

Dodatkowo przygotować;

200 g borówki amerykańskiej

100 g obranej czerwonej porzeczki

2 łyżki galaretki przezroczystej (35 g)

200 ml gorącej wody

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystudzenia.

Na stężałej masie jogurtowej ułożyć owoce i zalać gęstniejącą przezroczystą galaretką.

Całość włożyć do lodówki na parę godzin.