Tort miętowo-śmietankowy
Pod masę miętową dałam wiśnie w żelu, jednak lepiej je pominąć.
Biszkopt;
3 jaja
4 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę.
Następnie wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao.
Całość wymieszać i wlać do tortownicy o średnicy 28 cm. ( dno wyłożone papierem pergaminowym )
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 ° około 12 minut ( grzanie górne i dolne )
Masa miętowa;
600 ml śmietany kremowej 30%
300 g pastylek miętowych w czekoladzie (lub 3 czekolady miętowe)
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżeczki cukru waniliowego
¼ szklanki zimnej wody
Pastylki rozpuścić w ciepłej śmietanie i włożyć do lodówki na 24 godziny.
Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić aż napęcznieje, po czym rozpuścić na małym płomieniu.
Do zimnej śmietany z rozpuszczonymi pastylkami wsypać cukier waniliowy i ubić na sztywno, następnie dodać rozpuszczoną letnią żelatynę.
Całość wymieszać i wylać na ciasto
Masa śmietanowa;
600 ml śmietany 30%
4 łyżeczki cukru waniliowego
3 płaskie łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki zimnej wody
Żelatynę zalać wodą i odstawić aż napęcznieje
Zimną kremówkę ubić z cukrem waniliowym.
Następnie rozpuścić żelatynę i letnią wlać do masy śmietanowej.
Całość wylać na stężałą masę miętową.
Górę można dodatkowo ozdobić rozetkami z bitej śmietany i posypać tartą czekoladą.