Tort miętowo-śmietankowy

 

tort-mietowo-smietanowy

Pod masę miętową dałam wiśnie w żelu, jednak lepiej je pominąć.

Biszkopt;

3 jaja

4 łyżki cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

3 łyżki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka kakao

 

Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę.

Następnie wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao.

Całość wymieszać i wlać do tortownicy o średnicy 28 cm. ( dno wyłożone papierem pergaminowym )

Piec w nagrzanym piekarniku do 180 ° około 12 minut ( grzanie górne i dolne )

 

Masa miętowa;

600 ml śmietany kremowej 30%

300 g pastylek miętowych w czekoladzie (lub 3 czekolady miętowe)

3 łyżeczki żelatyny

4 łyżeczki cukru waniliowego

¼ szklanki zimnej wody

 

Pastylki rozpuścić w ciepłej śmietanie i włożyć do lodówki na 24 godziny.

Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić aż napęcznieje, po czym rozpuścić na małym płomieniu.

Do zimnej śmietany z rozpuszczonymi pastylkami wsypać cukier waniliowy i ubić na sztywno, następnie dodać rozpuszczoną letnią żelatynę.

Całość wymieszać i wylać na ciasto

Masa śmietanowa;

600 ml śmietany 30%

4 łyżeczki cukru waniliowego

3 płaskie łyżeczki żelatyny

1/4 szklanki zimnej wody

 

Żelatynę zalać wodą i odstawić aż napęcznieje

Zimną kremówkę ubić z cukrem waniliowym.

Następnie rozpuścić żelatynę i letnią wlać do masy śmietanowej.

Całość wylać na stężałą masę miętową.

Górę można dodatkowo ozdobić rozetkami z bitej śmietany i posypać tartą czekoladą.