Ciasto półkruche z masą jogurtową z dodatkiem wiórek kokosowych i owoców
Ciasto;
3 kopiaste szklanki mąki (szklanka = 250 ml)
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
200 g masła o temperaturze pokojowej
1 średnie jajko
2 żółtka
szczypta soli
Wszystkie składniki ciasta zagnieść i wylepić dno oraz boki (do ¾ wysokości) blaszki o wymiarach 25 x 35 cm, następnie zrobić w cieście widelcem dziury.
Blaszkę z ciastem włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Masa jogurtowa;
4 greckie jogurty (każdy po 400 g)
3 płaskie łyżki kaszy manny
6 łyżek wiórek kokosowych (50 g)
6 łyżek cukru (może być więcej)
4 łyżeczki cukru waniliowego
3 suche budynie waniliowe (każdy po 40 g)
3 średnie jajka
2 białka (które zostały z ciasta)
Do miski wsypać suche składniki, następnie dodać jogurty, całe jajka i białka.
Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 0,5 godziny.
Dodatkowo przygotować;
400 g owoców (u mnie 2 puszki odsączone z zalewy o nazwie Koktajl owocowy)
Wykonanie;
Masę jogurtową wlać na schłodzone ciasto, na górze rozłożyć owoce.
Blaszkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 170° C na około 60 minut (grzanie górne i dolne)
Po upieczeniu przez godzinę studzić przy lekko uchylonym piekarniku.