Ciasto półkruche z masą jogurtową z dodatkiem wiórek kokosowych i owoców

Ciasto;

3 kopiaste szklanki mąki (szklanka = 250 ml)

1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

6 łyżek cukru pudru

2 łyżeczki cukru waniliowego

200 g masła o temperaturze pokojowej

1 średnie jajko

2 żółtka

szczypta soli

Wszystkie składniki ciasta zagnieść i wylepić dno oraz boki (do ¾ wysokości) blaszki o wymiarach 25 x 35 cm, następnie zrobić w cieście widelcem dziury.

Blaszkę z ciastem włożyć na 1 godzinę do lodówki.

 

Masa jogurtowa;

4 greckie jogurty (każdy po 400 g)

3 płaskie łyżki kaszy manny

6 łyżek wiórek kokosowych (50 g)

6 łyżek cukru (może być więcej)

4 łyżeczki cukru waniliowego

3 suche budynie waniliowe (każdy po 40 g)

3 średnie jajka

2 białka (które zostały z ciasta)

Do miski wsypać suche składniki, następnie dodać jogurty, całe jajka i białka.

Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 0,5 godziny.

 

Dodatkowo przygotować;

400 g owoców (u mnie 2 puszki odsączone z zalewy o nazwie Koktajl owocowy)

 

Wykonanie;

Masę jogurtową wlać na schłodzone ciasto, na górze rozłożyć owoce.

Blaszkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 170° C na około 60 minut (grzanie górne i dolne)

Po upieczeniu przez godzinę studzić przy lekko uchylonym piekarniku.