Tort jogurtowo śmietanowy z ananasem
Biszkopt;
3 jaja
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta proszku do pieczenia (można pominąć)
1 łyżeczka kakao
szczypta soli
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać porcjami cukier i cukier waniliowy.
Następnie dodać kolejno po jednym żółtku, po czym wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i łyżeczką kakao.
Wszystko wymieszać i wylać do dużej tortownicy o średnicy 28 cm gdzie dno wyłożone jest papierem pergaminowym ( bez boków )
Piec w temp.180 stopni przez 13 – 15 minut ( grzanie górne i dolne )
( Można również ubić całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, a następnie wsypać pozostałe składniki )
Masa jogurtowa.
2 duże gęste jogurty (razem 800g)
600 ml śmietany kremówki 30%
3 łyżeczki cukru waniliowego (razem 24g)
5 łyżek cukru pudru
6 płaskich łyżeczek żelatyny (30 g )
1 puszka ananasów w plastrach
Ananas odsączyć na sicie i pokroić w mniejsze kawałeczki
Odlać 0,5 szklanki soku ananasowego i zalać żelatynę, odstawić do aż napęcznieje po czym rozpuścić na małym płomieniu.
Jogurty utrzeć z cukrem pudrem.
Zimną kremówkę ubić z cukrem waniliowym na sztywno, następnie wymieszać z jogurtami i rozpuszczoną letnią żelatyną.
Spód biszkoptowy nasączyć sokiem ananasowym i nałożyć masę jogurtową
Dodatkowo przygotować;
2 galaretki o smaku ananasowym lub cytrynowym
750 ml gorącej wody
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić aż będą tężeć.
Ułożony na torcie ananas zalać gęstniejącą galaretką.
Do ozdobienia tortu przygotować;
200 ml kremówki
1 mały cukier waniliowy
1 łyżeczka żelatyny ( 5 g )
50 ml zimnej wody
Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić aż napęcznieje i rozpuścić
Kremówkę ubić z cukrem waniliowym na sztywno po czym wlać letnią żelatynę i wymieszać, następnie włożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć rozetki dookoła tortu.