Sernik z masłem orzechowym

Masło orzechowe można zamienić na pastę sezamową z kakao lub krem czekoladowy do smarowania kanapek.

 

Składniki;

5 kostek sera półtłustego (kostka = 250 g)

250 g gładkiego masła orzechowego

4 jajka (rozmiar L)

2 łyżeczki cukru waniliowego

3 łyżki kaszy manny

150 ml niesłodzonego mleka zagęszczonego

¾ szklanki cukru

 

Twaróg zmielić lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków, następnie wszystkie składniki dodać do miski i krótko utrzeć mikserem aż do połączenia wszystkich składników (w masie serowej widoczne będą grudki masła orzechowego)

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem pergaminowym, następnie wlać masę serową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 45 minut (grzanie górne i dolne)

Po upieczeniu pozostawić sernik w lekko uchylonym piekarniku na godzinę.

Wystudzony sernik można oblać polewą z dodatkiem masła orzechowego.

Polewa z masłem orzechowym;

100 g masła orzechowego z kawałkami orzechów (lub gładkie)

100 g białej czekolady

50 ml mleka

Wszystkie składniki włożyć do garnka i podgrzewać na małym płomieniu aż składniki się połączą (nie może się zagotować)