Sernik z masłem orzechowym
Masło orzechowe można zamienić na pastę sezamową z kakao lub krem czekoladowy do smarowania kanapek.
Składniki;
5 kostek sera półtłustego (kostka = 250 g)
250 g gładkiego masła orzechowego
4 jajka (rozmiar L)
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżki kaszy manny
150 ml niesłodzonego mleka zagęszczonego
¾ szklanki cukru
Twaróg zmielić lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków, następnie wszystkie składniki dodać do miski i krótko utrzeć mikserem aż do połączenia wszystkich składników (w masie serowej widoczne będą grudki masła orzechowego)
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem pergaminowym, następnie wlać masę serową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 45 minut (grzanie górne i dolne)
Po upieczeniu pozostawić sernik w lekko uchylonym piekarniku na godzinę.
Wystudzony sernik można oblać polewą z dodatkiem masła orzechowego.
Polewa z masłem orzechowym;
100 g masła orzechowego z kawałkami orzechów (lub gładkie)
100 g białej czekolady
50 ml mleka
Wszystkie składniki włożyć do garnka i podgrzewać na małym płomieniu aż składniki się połączą (nie może się zagotować)