Torcik adwokatowy

torcik-adwokatowy

Upieczone krążki ciasta można nasączyć lekko posłodzoną i wystudzoną kawą.

Ciasto;

6 jajek

7 łyżek cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

6 łyżek mąki tortowej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka kakao

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Na spód tortownicy o średnicy 28 cm położyć krążek papieru pergaminowego.

Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

Do ubitych jajek wsypać przesiane pozostałe składniki i delikatnie wymieszać.

Całość wlać do formy i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 15 minut ( grzanie górne i dolne )

Po wystygnięciu przekroić wzdłuż na dwa placki.

 

Masa adwokatowa;

250 g serka mascarpone

400 ml śmietany kremówki 30 %

4 łyżeczki cukru waniliowego

150 ml ajerkoniaku

2 łyżeczki żelatyny

50 ml zimnej wody

Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić aż napęcznieje, po czym rozpuścić

Zimną kremówkę ubić z cukrem waniliowym na sztywno, dodać serek i ajerkoniak.

Wszystko delikatnie wymieszać wlewając letnią żelatynę.

 

Masę wlać na lekko nasączony placek biszkoptu, przykryć drugim plackiem i ponownie nasączyć.

Następnie na górę położyć masę śmietanową i schłodzić.

Przed podaniem ozdobić kleksami gęstego adwokatu

 

Masa śmietanowa;

600 ml zimnej kremówki 30%

4 łyżeczki cukru waniliowego

2,5 łyżeczki żelatyny

100 ml gorącej wody

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.

Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowymi, po czym wlać ciepłą żelatynę i wymieszać.

torcik-adwokatowy31