Torcik adwokatowy
Upieczone krążki ciasta można nasączyć lekko posłodzoną i wystudzoną kawą.
Ciasto;
6 jajek
7 łyżek cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
6 łyżek mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Na spód tortownicy o średnicy 28 cm położyć krążek papieru pergaminowego.
Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Do ubitych jajek wsypać przesiane pozostałe składniki i delikatnie wymieszać.
Całość wlać do formy i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 15 minut ( grzanie górne i dolne )
Po wystygnięciu przekroić wzdłuż na dwa placki.
Masa adwokatowa;
250 g serka mascarpone
400 ml śmietany kremówki 30 %
4 łyżeczki cukru waniliowego
150 ml ajerkoniaku
2 łyżeczki żelatyny
50 ml zimnej wody
Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić aż napęcznieje, po czym rozpuścić
Zimną kremówkę ubić z cukrem waniliowym na sztywno, dodać serek i ajerkoniak.
Wszystko delikatnie wymieszać wlewając letnią żelatynę.
Masę wlać na lekko nasączony placek biszkoptu, przykryć drugim plackiem i ponownie nasączyć.
Następnie na górę położyć masę śmietanową i schłodzić.
Przed podaniem ozdobić kleksami gęstego adwokatu
Masa śmietanowa;
600 ml zimnej kremówki 30%
4 łyżeczki cukru waniliowego
2,5 łyżeczki żelatyny
100 ml gorącej wody
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.
Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowymi, po czym wlać ciepłą żelatynę i wymieszać.