Tort chałwowo-czekoladowy
8 jajek
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
3 łyżki wody
1,5 łyżki kakao
Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka oddzielić osobno, dodając szczyptę soli i ubić na sztywno dosypując partiami cukier, na końcu dodać kolejno po jednym żółtku
Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao
Na samym końcu wlać wodę i olej
Piec 180 st. około 20 minut (grzanie górne i dolne )
Masa chałwowa;
0,5 litra mleka
2 budynie waniliowe bez cukru
2 łyżki cukru pudru
200 g chałwy
1 kostka masła
Budynie ugotować w 0,5 litrze mleka i wystudzić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać porcjami zimny budyń i pokruszoną chałwę.
Masa czekoladowa;
2 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
1 kostka masła
1 łyżka kakao
1 deserowa czekolada
0,25 ml spirytusu
Całe jajka ubić z cukrem i kakao na puszystą masę.
Masło utrzeć, dodawać porcjami masę jajeczną oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę
Na końcu wlać delikatnie spirytus.
Biszkopt przekroić na 3 blaty
Na jeden blat wyłożyć masę z chałwy,przykryć drugim i położyć masę czekoladową.
Przykryć ostatnim plackiem i posmarować całość masą z kremówki, robiąc dookoła rozetki.
Masa z kremówki;
400 ml śmietany 30%
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 płaskie łyżeczki żelatyny
Żelatynę namoczyć w 1/3 szklance wody,odstawić do napęcznienia po czym rozpuścić na małym płomieniu
Zimną kremówkę ubić z cukrem waniliowym, dodać letnią żelatynę.
Górę tortu ozdobić startą gorzką i białą czekoladą