Porady

1) Aby biszkopt nie opadł, trzeba zaraz po upieczeniu wyjąć go z piekarnika, szybko nożem odkroić ciasto od brzegów formy i gorący przerzucić o 180 stopni (czyli do góry dnem) na jakiś papier i ostrożnie zdjąć formę (Dlatego nie wyklejamy boków papierem pergaminowym, tylko samo dno)

Im dłużej piecze się biszkopt,tym robi się twardszy.

2) Gdyby przed pieczeniem biszkoptu nie udało się oddzielić białka od żółtek, wtedy ubijamy całe jajka z cukrem na puszystą masę.

3) Aby ciasta nie pochłaniały zapachu z lodówki, wystarczy do otwartego słoiczka ( np.po musztardzie) wlać około 0,30 ml ( lub więcej )octu spirytusowego, który wymieniamy co kilka dni.

4) Mięso po przyrządzeniu dobrze jest odstawić pod przykryciem przynajmniej na pół godziny. Po tym czasie będzie lepsze w smaku i soczyste.

5) Aby strucla makowa nie pękała podczas pieczenia, wystarczy owinąć ją w papier pergaminowy, zostawiając około 0,5 cm z każdej strony…Lub włożyć ją do formy keksowej bez papieru, a na górę wbić 3-4 słomki ze żniwnych zbiorów.

6) Jeśli krem się zważy można go uratować ustawiając miskę z kremem na garnku z gorącą wodą i ucierać uważając przy tym aby krem nie był zbyt ciepły bo zrobi się płynny.

7) Obraną z łupin cebulę najlepiej kroić przy otwartym oknie, wtedy nie uronimy żadnej łzy.

8) Wyschnięty żółty ser,można odświeżyć wkładając go do zimnego mleka na co najmniej 10 -12 godzin.

9) Surowe białka jajek oraz nadmiar plastrów sera topionego można zamrozić

  • Maria

    Hallo, nareszcie ma Pani swoja pieknie i przejrzyscie wykonana strone internetowa,gdzie mozna w kazdej chwili bezproblemowo Pania znalezc i poszperac w sprawdzonych(a to jest bardzo wazne,zwlaszcza dla poczatkujacych) przepisach! Zycze pomyslosci i kreatywnosci.Pozdrawiam serdecznie.

  • Basia

    Witam. Lubię korzystać z pani przepisow- są dla amatora bardzo przejrzyste i raczej nie ma problemów z realixacja😊 a cytrynowiec wg pani przepisu to po prostu niebo w gebie- jest boski! Dziękuje za przepisy i serdecznie pozdrawiam. Basia z Wielkopolski

    • Weronika Chilmon

      Dziękuję serdecznie 🙂