Kopiec kreta bez pieczenia

kopiec-kreta-bez-pieczenia2

420 g herbatników kakaowych

3 łyżki cukru pudru

1 łyżka gorzkiego kakao

150 rozpuszczonego masła

sok z jednej cytryny

9 – 10 średnich dojrzałych bananów

 

Herbatniki rozwałkować ( lub zmielić w malakserze )

300 g rozwałkowanych herbatników połączyć z cukrem pudrem, kakao oraz roztopionym masłem

Formę do tarty o średnicy 29 cm wylepić masą z herbatników i mocno ugnieść ( najlepiej zrobić to wypukłą stroną łyżki)

Wylepioną herbatnikami formę włożyć na pół godziny do lodówki

Po tym czasie na spodzie ułożyć obrane i obtoczone w soku cytrynowym banany.

Na banany ułożyć masę z kremówki, tworząc kopczyk

Następnie górę posypać resztą pokruszonych herbatników.

Całość włożyć na kilka godzin do lodówki

 

Masa z kremówki;

600 ml śmietany kremówki 30 %

6 kopiastych łyżeczek cukru waniliowego ( 48 g )

3 kopiaste łyżeczki żelatyny (15 g )

75 ml zimnej wody

1 gorzka czekolada

Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aż napęcznieje, po czym rozpuścić.

Mikserem ubić zimną kremówkę z cukrem waniliowym na sztywno, następnie wlać letnią żelatynę i wymieszać.

Na końcu wsypać czekoladę i ręcznie wymieszać.

kopiec-kreta-bez-pieczenia30

kopiec-kreta-bez-pieczenia33

kopiec-kreta-bez-pieczenia11