Kopiec kreta bez pieczenia
420 g herbatników kakaowych
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka gorzkiego kakao
150 rozpuszczonego masła
sok z jednej cytryny
9 – 10 średnich dojrzałych bananów
Herbatniki rozwałkować ( lub zmielić w malakserze )
300 g rozwałkowanych herbatników połączyć z cukrem pudrem, kakao oraz roztopionym masłem
Formę do tarty o średnicy 29 cm wylepić masą z herbatników i mocno ugnieść ( najlepiej zrobić to wypukłą stroną łyżki)
Wylepioną herbatnikami formę włożyć na pół godziny do lodówki
Po tym czasie na spodzie ułożyć obrane i obtoczone w soku cytrynowym banany.
Na banany ułożyć masę z kremówki, tworząc kopczyk
Następnie górę posypać resztą pokruszonych herbatników.
Całość włożyć na kilka godzin do lodówki
Masa z kremówki;
600 ml śmietany kremówki 30 %
6 kopiastych łyżeczek cukru waniliowego ( 48 g )
3 kopiaste łyżeczki żelatyny (15 g )
75 ml zimnej wody
1 gorzka czekolada
Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aż napęcznieje, po czym rozpuścić.
Mikserem ubić zimną kremówkę z cukrem waniliowym na sztywno, następnie wlać letnią żelatynę i wymieszać.
Na końcu wsypać czekoladę i ręcznie wymieszać.