Półkruche ciasto z masą śliwkową

Do ciasta użyłam tłuszczu o temperaturze pokojowej, używając zimnego czas leżakowania w lodówce może być krótszy.

Najpierw robimy masę śliwkową.

Masa śliwkowa;

2 kg śliwek

¾ szklanki cukru

2 budynie waniliowe (każdy po 40 g)

100 ml wody

3 – 4 kopiaste łyżki kaszy manny (lepiej dać 4 łyżki)

 

Śliwki umyć i usunąć pestki.

Następnie połówki śliwek wrzucić do garnka razem z cukrem i gotować około 13 – 15 minut (często mieszając)

Do wrzącej masy wlać budynie wymieszane z wodą i chwilkę gotować aż masa zgęstnieje.

Śliwki zdjąć z palnika i wsypać kaszę manną, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić aż masa osiągnie temperaturę pokojową.

 

Ciasto półkruche;

1 szklanka cukru pudru (szklanka 250 ml)

2 łyżeczki cukru waniliowego

3 kopiaste szklanki mąki krupczatki( lub tortowej-około 0,5 kg)

100 g masła

50 g smalcu

1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej

2 jajka (rozmiar L)

szczypta soli

Wszystkie składniki zagnieść i podzielić na 2 części.

Blaszkę o wymiarach 25 x 35 wyłożyć papierem pergaminowym, następnie wylepić spód ciastem (bez boków) i zrobić widelcem dziury.

Blaszkę z ciastem włożyć do lodówki na 1 godzinę, a drugą część ciasta włożyć do woreczka i do zamrażarki.

 

Wykonanie;

Blachę z zimnym spodem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 10 minut (grzanie górne i dolne)

Następnie na podpieczony spód wyłożyć wystudzoną masę śliwkową, a na górę zetrzeć ciasto z zamrażarki.

Całość ponownie włożyć do piekarnika na około 30 minut (grzanie góra – dół)

Kroić po całkowitym wystudzeniu.

 

Polecam również inne ciasta ze śliwkami;

Biszkopt z masą śmietanową i musem śliwkowym

Ciasto ucierane ze śliwkami

Ciasto bananowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowo kokosowe ze śliwkami

Clafoutis ze śliwkami

Ciasto krucho drożdżowe ze śliwkami i kokosową kruszonką

Ucierany placek ze sliwkami

Placek ze śliwkami oraz budyniem i kruszonką

Biszkopt z masą jogurtowo śmietanową na musie śliwkowym

Czekośliwka