Półkruche ciasto z masą śliwkową
Do ciasta użyłam tłuszczu o temperaturze pokojowej, używając zimnego czas leżakowania w lodówce może być krótszy.
Najpierw robimy masę śliwkową.
Masa śliwkowa;
2 kg śliwek
¾ szklanki cukru
2 budynie waniliowe (każdy po 40 g)
100 ml wody (do budyniu)
3 łyżki wody do śliwek
4 kopiaste łyżki kaszy manny
Śliwki umyć i usunąć pestki.
Następnie połówki śliwek wrzucić do garnka razem z cukrem, dodać 3 łyżki wody i gotować około 13 – 15 minut (często mieszając)
Do wrzącej masy wlać budynie wymieszane w 100 ml wody, chwilkę gotować aż masa zgęstnieje.
Śliwki zdjąć z palnika i wsypać kaszę manną, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić aż masa osiągnie temperaturę pokojową.
Ciasto półkruche;
1 szklanka cukru pudru (lub nieco mniej – szklanka 250 ml)
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 kopiaste szklanki mąki tortowej (około 480 g)
150 g masła o temperaturze pokojowej (część masła można zamienić na smalec)
2 łyżeczki proszku do pieczenia (lub 1 łyżeczka sody oczyszczonej)
2 średnie jajka
szczypta soli
Wszystkie składniki zagnieść i podzielić na 2 części.
Blaszkę o wymiarach 25 x 35 wyłożyć papierem pergaminowym, następnie wylepić spód ciastem (bez boków) i zrobić widelcem dziury.
Blaszkę z ciastem włożyć do lodówki na 1 godzinę, a drugą część ciasta włożyć do woreczka i do zamrażarki.
Wykonanie;
Blachę z zimnym spodem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 10-15 minut (grzanie górne i dolne)
Następnie na podpieczony spód wyłożyć wystudzoną masę śliwkową, a na górę zetrzeć ciasto z zamrażarki.
Całość ponownie włożyć do piekarnika na około 30 -35 minut (grzanie góra – dół)
Kroić po całkowitym wystudzeniu.
Polecam również inne ciasta ze śliwkami;
Biszkopt z masą śmietanową i musem śliwkowym
Ciasto drożdżowo kokosowe ze śliwkami
Ciasto krucho drożdżowe ze śliwkami i kokosową kruszonką
Placek ze śliwkami oraz budyniem i kruszonką