Biszkopt z masą jogurtowo śmietanową na musie śliwkowym
Ciasto;
3 duże jajka (rozmiar L)
4 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 kopiaste łyżki mąki tortowej
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta proszku do pieczenia (można pominąć)
Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypać przesiane mąki ze szczyptą proszku do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Ciasto wlać na blachę o wymiarach 25 x 35 cm. wyłożoną papierem pergaminowym (tylko dno)
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C około 13 minut.
Mus śliwkowy;
1,5 kg śliwek
3 – 4 kopiaste łyżki cukru
2 galaretki wiśniowe (lub truskawkowe)
Do garnka wrzucić wydrążone z pestek i pokrojone na mniejsze kawałki śliwki, dodać cukier i gotować około 15 – 20 minut, następnie zdjąć masę z palnika i wsypać suche galaretki.
Całość dokładnie wymieszać i odstawić aż masa lekko zgęstnieje.
Gęstniejący mus wlać na upieczony biszkopt i odstawić aż całość stężeje.
Masa jogurtowo śmietanowa;
400 g jogurtu naturalnego bez cukru
400 g śmietany kremówki 30 %
2 galaretki o ulubionym smaku (użyłam agrestowe)
2 łyżeczki cukru waniliowego
250 ml gorącej wody
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do lekkiego stężenia.
Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, następnie dodać jogurt i gęstniejącą galaretkę.
Wszystko wymieszać i wlać na mus śliwkowy.
Gotowe ciasto włożyć do lodówki na parę godzin, górę posypać startą czekoladą.