Puszysty placek drożdżowy z prażonymi jabłkami i kruszonką
Przepis na szklankę o pojemności 250 ml
Kruszonka;
100 g mąki tortowej (2/3 szklanki)
50 g masła o temperaturze pokojowej
50 g cukru
Wszystkie składniki rozcieramy w dłoniach na piasek (do czasu wyrośnięcia ciasta przechować w lodówce)
Jabłka prażone;
1,5 kg jabłek (może być nieco mniej)
2 łyżki cukru trzcinowego (lub białego)
1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżki wody
Obrane i pokrojone jabłka włożyć do garnka, dodać cukier i wodę.
Całość chwilę poddusić aż jabłka nieco zmiękną, następnie rozgnieść owoce lekko tłuczkiem do ziemniaków (tak aby zostały widoczne kawałki) i dusić aż wyparuje woda, na końcu wsypać cynamon.
Składniki ciasta;
4,5 szklanki mąki tortowej (około 700 g)
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 żółtka
1 całe jajko
50 g świeżych drożdży
1,5 szklanki letniego mleka
100 g roztopionego masła
szczypta soli
Pół szklanki mleka lekko podgrzać, następnie dodać pokruszone drożdże i mieszać aż się rozpuszczą, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, resztę cukru, cukier waniliowy, żółtka, jajko, pozostałe ciepłe mleko i wyrośnięty zaczyn, wszystko wyrobić mikserem z hakiem na gładką masę, pod koniec wlać rozpuszczone i wystudzone masło i wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ścian misy.
Całość przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (na około 45 minut)
Wykonanie;
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożoną papierem pergaminowym i odstawić na 15 minut.
Następnie na cieście rozłożyć wystudzone prażone jabłka i posypać kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ° C około 35 minut (grzanie górne i dolne)