Puszysty placek drożdżowy z prażonymi jabłkami i kruszonką

Przepis na szklankę o pojemności 250 ml

 

Kruszonka;

100 g mąki tortowej (2/3 szklanki)

50 g masła o temperaturze pokojowej

50 g cukru

Wszystkie składniki rozcieramy w dłoniach na piasek (do czasu wyrośnięcia ciasta przechować w lodówce)

 

Jabłka prażone;

1,5 kg jabłek (może być nieco mniej)

2 łyżki cukru trzcinowego (lub białego)

1,5 łyżeczki mielonego cynamonu

2 łyżki wody

Obrane i pokrojone jabłka włożyć do garnka, dodać cukier i wodę.

Całość chwilę poddusić aż jabłka nieco zmiękną, następnie rozgnieść owoce lekko tłuczkiem do ziemniaków (tak aby zostały widoczne kawałki) i dusić aż wyparuje woda, na końcu wsypać cynamon.

 

Składniki ciasta;

4,5 szklanki mąki tortowej (około 700 g)

0,5 szklanki cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

3 żółtka

1 całe jajko

50 g świeżych drożdży

1,5 szklanki letniego mleka

100 g roztopionego masła

szczypta soli

Pół szklanki mleka lekko podgrzać, następnie dodać pokruszone drożdże i mieszać aż się rozpuszczą, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, resztę cukru, cukier waniliowy, żółtka, jajko, pozostałe ciepłe mleko i wyrośnięty zaczyn, wszystko wyrobić mikserem z hakiem na gładką masę, pod koniec wlać rozpuszczone i wystudzone masło i wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ścian misy.

Całość przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość  (na około 45 minut)

 

Wykonanie;

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożoną papierem pergaminowym i odstawić na 15 minut.

Następnie na cieście rozłożyć wystudzone prażone jabłka i posypać kruszonką.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ° C około 35 minut (grzanie górne i dolne)