Tort z masą orzechową i czekoladową oraz marcepanem

tort4

Przepis na kwadratową tortownicę o wymiarach 25 cm x 25 cm

Najpierw proponuję zrobić masę czekoladową, ponieważ najdłużej się na nią czeka.

Biszkopt;

7 średnich jajek

7 łyżek cukru

7 łyżek mąki tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 płaskie łyżki kakao

2 łyżeczki cukru waniliowego

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

 

Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie dodać przesiane obie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia.

Całość wymieszać i wlać to formy wyłożonej papierem do pieczenia ( tylko dno )

Piec w nagrzanym piekarniku do 180 ° C około 25 minut ( grzanie górne i dolne )

Dodatkowo przygotować;

1 puszkę gotowej masy orzechowej Helio ( 560 g )

300 g gotowej masy marcepanowej

2 łyżki cukru pudru ( do posypania stolnicy )

sok z pomarańczy

 

Masa czekoladowa;

100 g czekolady deserowej

100 g czekolady mlecznej

200 ml śmietany kremówki 30 %

250 g mascarpone

Czekolady połamać, wrzucić do kremówki i podgrzewać aż się rozpuszczą, po czym wystudzić i włożyć do lodówki aż będzie bardzo zimna.

Następnie ubić na sztywno i dodawać partiami do serka mascarpone, cały czas delikatnie mieszając

 

Wykonanie tortu;

Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na 3 blaty

Pierwszy blat skropić sokiem z pomarańczy po czym nałożyć masę orzechową z puszki.

Następnie przykryć drugim blatem, ponownie nasączyć sokiem z pomarańczy i nałożyć masę czekoladową.

Całość przykryć ostatnim blatem, nasączyć i nałożyć rozwałkowany marcepan ( najlepiej wałkuje się go na stolnicy posypanej cukrem pudrem )

Górę ozdobić rozetkami z masy na bazie kremówki i mascarpone.

 

Masa z kremówki i mascarpone;

200 ml kremówki 30 %

250 g serka mascarpone

1 łyżeczka cukru waniliowego ( z prawdziwą wanilią)

1 łyżka cukru pudru

1 płaska łyżeczka żelatyny

4 łyżki zimnej wody

Żelatynę wsypać do małego garnuszka i zalać zimną wodą, następnie odstawić aż napęcznieje, po czym rozpuścić na małym płomieniu

Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.

Do ubitej kremówki dodać mascarpone, następnie wymieszać wlewając letnią żelatynę.

Gotową masę włożyć do rękawa cukierniczego i zrobić na górze rozetki

Całość dodatkowo ozdobić orzechami laskowymi

tort

tort1