Tort z masą orzechową i czekoladową oraz marcepanem
Przepis na kwadratową tortownicę o wymiarach 25 cm x 25 cm
Najpierw proponuję zrobić masę czekoladową, ponieważ najdłużej się na nią czeka.
Biszkopt;
7 średnich jajek
7 łyżek cukru
7 łyżek mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżki kakao
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie dodać przesiane obie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia.
Całość wymieszać i wlać to formy wyłożonej papierem do pieczenia ( tylko dno )
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 ° C około 25 minut ( grzanie górne i dolne )
Dodatkowo przygotować;
1 puszkę gotowej masy orzechowej Helio ( 560 g )
300 g gotowej masy marcepanowej
2 łyżki cukru pudru ( do posypania stolnicy )
sok z pomarańczy
Masa czekoladowa;
100 g czekolady deserowej
100 g czekolady mlecznej
200 ml śmietany kremówki 30 %
250 g mascarpone
Czekolady połamać, wrzucić do kremówki i podgrzewać aż się rozpuszczą, po czym wystudzić i włożyć do lodówki aż będzie bardzo zimna.
Następnie ubić na sztywno i dodawać partiami do serka mascarpone, cały czas delikatnie mieszając
Wykonanie tortu;
Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na 3 blaty
Pierwszy blat skropić sokiem z pomarańczy po czym nałożyć masę orzechową z puszki.
Następnie przykryć drugim blatem, ponownie nasączyć sokiem z pomarańczy i nałożyć masę czekoladową.
Całość przykryć ostatnim blatem, nasączyć i nałożyć rozwałkowany marcepan ( najlepiej wałkuje się go na stolnicy posypanej cukrem pudrem )
Górę ozdobić rozetkami z masy na bazie kremówki i mascarpone.
Masa z kremówki i mascarpone;
200 ml kremówki 30 %
250 g serka mascarpone
1 łyżeczka cukru waniliowego ( z prawdziwą wanilią)
1 łyżka cukru pudru
1 płaska łyżeczka żelatyny
4 łyżki zimnej wody
Żelatynę wsypać do małego garnuszka i zalać zimną wodą, następnie odstawić aż napęcznieje, po czym rozpuścić na małym płomieniu
Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
Do ubitej kremówki dodać mascarpone, następnie wymieszać wlewając letnią żelatynę.
Gotową masę włożyć do rękawa cukierniczego i zrobić na górze rozetki
Całość dodatkowo ozdobić orzechami laskowymi