Torcik truflowy z frużeliną wiśniową bez pieczenia
Spód zrobiłam na bazie nutelli i biszkoptów.
Torcik będzie jednak lepszy zrobiony na upieczonym biszkopcie, ponieważ bardziej pasuje do delikatnej masy z kremówki, zrobiony na spodzie z kremem czekoladowym trzeba przed podaniem 0,5 godziny wcześniej wyjąć z lodówki żeby spód zmiękł.
Spód;
200 g biszkopcików
250 g kremu czekoladowego typu nutella
Dno tortownicy o wymiarach 25 cm, wyłożyć papierem pergaminowym
Biszkopty rozdrobnić i wymieszać z kremem czekoladowym, po czym wylepić dno ( bez boków) najlepiej zrobić to wypukłą stroną łyżki
Masa;
400 ml śmietany kremówki 30%
3 łyżeczki żelatyny ( 15 g )
200 g cukierków czekoladowych typu Trufle ( około 13 szt )
150 ml zimnego mleka
Mleko z truflami podgrzewać mieszając aż czekoladki się rozpuszczą, następnie wsypać żelatynę i cały czas ponownie mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści ( nie dopuścić do zagotowania)
Zimną kremówkę ubić na sztywno, po czym wlać letnią masę czekoladową i dokładnie wymieszać.
Kremówkę z masą wlać na biszkoptowy spód, wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Galaretka z frużeliną;
1 galaretka wiśniowa’
250 ml gorącej wody
1 słoik wiśni w żelu ( 400 g )
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do lekkiego wystygnięcia po czym wymieszać z frużeliną, a gdy zgęstnieje wlać na masę z kremówki.
Zimną galaretkę z frużeliną dodatkowo ubiłam mikserem, ale nie jest to konieczne.