Torcik truflowy z frużeliną wiśniową bez pieczenia

Torcik truflowy z frużeliną wiśniową bez pieczenia

Spód zrobiłam na bazie nutelli i biszkoptów.

Torcik będzie jednak lepszy zrobiony na upieczonym biszkopcie, ponieważ bardziej pasuje do delikatnej masy z kremówki, zrobiony na spodzie z kremem czekoladowym trzeba przed podaniem 0,5 godziny wcześniej wyjąć z lodówki żeby spód zmiękł.

 

Spód;

200 g biszkopcików

250 g kremu czekoladowego typu nutella

Dno tortownicy o wymiarach 25 cm, wyłożyć papierem pergaminowym

Biszkopty rozdrobnić i wymieszać z kremem czekoladowym, po czym wylepić dno ( bez boków) najlepiej zrobić to wypukłą stroną łyżki

 

Masa;

400 ml śmietany kremówki 30%

3 łyżeczki żelatyny ( 15 g )

200 g cukierków czekoladowych typu Trufle ( około 13 szt )

150 ml zimnego mleka

Mleko z truflami podgrzewać mieszając aż czekoladki się rozpuszczą, następnie wsypać żelatynę i cały czas ponownie mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści ( nie dopuścić do zagotowania)

Zimną kremówkę ubić na sztywno, po czym wlać letnią masę czekoladową i dokładnie wymieszać.

Kremówkę z masą wlać na biszkoptowy spód, wstawić do lodówki do zastygnięcia.

 

Galaretka z frużeliną;

1 galaretka wiśniowa’

250 ml gorącej wody

1 słoik wiśni w żelu ( 400 g )

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do lekkiego wystygnięcia po czym wymieszać z frużeliną, a gdy zgęstnieje wlać na masę z kremówki.

Zimną galaretkę z frużeliną dodatkowo ubiłam mikserem, ale nie jest to konieczne.

Torcik truflowy z frużeliną wiśniową bez pieczenia3

Torcik truflowy z frużeliną wiśniową bez pieczenia6

Torcik truflowy z frużeliną wiśniową bez pieczenia7

 

Torcik truflowy z frużeliną wiśniową bez pieczenia2