Dietetyczny kurczak z warzywami w sosie pomidorowym
Danie jest bez dodatku tłuszczu.
Składniki;
1 kg piersi z kurczaka (opcjonalnie)
500 g obranych warzyw (2 marchewki, kawałek pietruszki, selera, i pora)
300 g kapusty białej
1 butelka passaty pomidorowej (700 ml)
250 ml wody
2 duże ząbki czosnku
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
0,5 łyżeczki czerwonej papryki
0,5 łyżeczki suszonej bazylii (lub garść świeżej)
Marchewki, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Por pokroić na półplasterki, kapustę pokroić w drobną kostkę.
Passatę wymieszać z wodą, dodać posiekany czosnek, 0,5 łyżeczki soli, pieprzu, papryki oraz bazylii, następnie wszystko wymieszać z warzywami.
Wykonanie;
Piersi kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, lekko posolić i odstawić na co najmniej godzinę.
Następnie mięso ułożyć w naczyniu i zalać warzywami wymieszanymi z passatą.
Na górze można jeszcze rozłożyć listki świeżej bazylii, które lekko wcisnąć do sosu.
Całość bez przykrycia włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°na około 1,5 godz. (grzanie górne i dolne)