Dietetyczny kurczak z warzywami w sosie pomidorowym

Danie jest bez dodatku tłuszczu.

 

Składniki;

1 kg piersi z kurczaka (opcjonalnie)

500 g obranych warzyw (2 marchewki, kawałek pietruszki, selera, i pora)

300 g kapusty białej

1 butelka passaty pomidorowej (700 ml)

250 ml wody

2 duże ząbki czosnku

0,5 łyżeczki soli

0,5 łyżeczki mielonego pieprzu

0,5 łyżeczki czerwonej papryki

0,5 łyżeczki suszonej bazylii (lub garść świeżej)

 

Marchewki, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Por pokroić na półplasterki, kapustę pokroić w drobną kostkę.

Passatę wymieszać z wodą, dodać posiekany czosnek, 0,5 łyżeczki soli, pieprzu, papryki oraz bazylii, następnie wszystko wymieszać z warzywami.

Wykonanie;

Piersi kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, lekko posolić i odstawić na co najmniej godzinę.

Następnie mięso ułożyć w naczyniu i zalać warzywami wymieszanymi z passatą.

Na górze można jeszcze rozłożyć listki świeżej bazylii, które lekko wcisnąć do sosu.

Całość bez przykrycia włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°na około 1,5 godz. (grzanie górne i dolne)