Lekki torcik truskawkowy
Cienki biszkopt;
3 jaja
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć)
Całe jajka utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać mąkę tortową i ziemniaczana wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wszystko delikatnie wymieszać i wlać do tortownicy o średnicy 28 cm. wyłożonej papierem pergaminowym (tylko dno)
Piec w temp.180 ° C przez około 13 minut
Masa truskawkowa;
450 g mrożonych truskawek
4 łyżki cukru
2 budynie waniliowe
200 ml zimnej wody
2 galaretki truskawkowe
woda do uzupełnienia musu truskawkowego
Budynie wymieszać z 200 ml zimnej wody
Truskawki rozmrozić i zmiksować na mus, następnie odmierzyć tyle zimnej wody aby objętość razem z musem miała 800 ml.
Mus z wodą i cukrem zagotować, wylać rozrobione budynie i gotować do zgęstnienia.
Następnie do gorącej masy wlać galaretki, dokładnie wymieszać odstawić do wystudzenia.
Wystudzoną i gęstniejącą masę wlać na zimny biszkopt.
Na samą górę wlać piankę truskawkową;
Pianka truskawkowa;
150 ml gorącej wody
1 galaretka truskawkowa
125 ml zimnego skondensowanego mleka niesłodzonego
150 serka homogenizowanego.
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić aż całkowicie wystygnie.
Zimną lecz płynną galaretkę ubić mikserem około 2-3 minuty na puszystą piankę, następnie wlać do niej zimne mleko i ponownie ubijać około 2 minuty.
Na samym końcu dodać serek homogenizowany i całość wymieszać.
Do ozdobienia ciasta użyłam kawałeczków truskawkowej galaretki
Polecam również inne przepisy z truskawkami;
Truskawkowy przekładaniec bez pieczenia
Sernik z musem truskawkowym bez pieczenia
Serniczki truskawkowe w szklankach
Placek drożdżowy z truskawkami