Lekki torcik truskawkowy

1

Cienki biszkopt;

3 jaja

4 łyżki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

3 łyżki mąki tortowej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Całe jajka utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać mąkę tortową i ziemniaczana wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Wszystko delikatnie wymieszać i wlać do tortownicy o średnicy 28 cm. wyłożonej papierem pergaminowym (tylko dno)

Piec w temp.180 ° C przez około 13 minut

 

Masa truskawkowa;

450 g mrożonych truskawek

4 łyżki cukru

2 budynie waniliowe

200 ml zimnej wody

2 galaretki truskawkowe

woda do uzupełnienia musu truskawkowego

Budynie wymieszać z 200 ml zimnej wody

Truskawki rozmrozić i zmiksować na mus, następnie odmierzyć tyle zimnej wody aby objętość razem z musem miała 800 ml.

Mus z wodą i cukrem zagotować, wylać rozrobione budynie i gotować do zgęstnienia.

Następnie do gorącej masy wlać galaretki, dokładnie wymieszać odstawić do wystudzenia.

Wystudzoną i gęstniejącą masę wlać na zimny biszkopt.

 

Na samą górę wlać piankę truskawkową;

Pianka truskawkowa;

150 ml gorącej wody

1 galaretka truskawkowa

125 ml zimnego skondensowanego mleka niesłodzonego

150 serka homogenizowanego.

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić aż całkowicie wystygnie.

Zimną lecz płynną galaretkę ubić mikserem około 2-3 minuty na puszystą piankę, następnie wlać do niej zimne mleko i ponownie ubijać około 2 minuty.

Na samym końcu dodać serek homogenizowany i całość wymieszać.

Do ozdobienia ciasta użyłam kawałeczków truskawkowej galaretki

 

2