Udka z kurczaka na kanapki z szynkowara

Udka można również zrobić w słoiczkach, wkładamy mięso do słoika, ubijamy i mocno dokręcamy nakrętkę. Następnie nalewamy wodę w garnku do ¾ wysokości słoika i gotujemy około 1 godziny, odstawiamy aż mięso wystygnie i ponownie gotujemy 1 godzinę.

Składniki;

1 kg udek z kurczaka bez skóry i kości (może być o 150 g więcej)

1 płaska łyżeczka soli peklującej

1 płaska łyżeczka soli kuchennej

0.5 łyżeczki cukru

0,5 łyżeczki pieprzu mielonego

0,5 łyżeczki czosnku suszonego

2 łyżeczki majeranku

50 ml wody

0,5 łyżeczki żelatyny (można pominąć)

 

Z udek usunąć widoczny tłuszcz, następnie pokroić na około 2 cm kawałki.

Do mięsa dodać pozostałe składniki i masować dłonią aż udka staną się kleiste (trwa to około 10 minut)

Mięso włożyć do szynkowara przeznaczonego na 1,5 kg mięsa i dokładnie ubić , następnie docisnąć sprężyną i zamknąć (nie używam woreczków)

Szybkowar z mięsem włożyć do lodówki na co najmniej 24 godziny (można parę godzin dłużej)

Po tym czasie na dno garnka położyć ściereczkę i wstawić szynkowar.

Do garnka wlać gorącą wodę powyżej poziomu mięsa i parzyć w temperaturze od 75 do 80 stopni (nie przekraczać 85 stopni)
Parzyć około 2 godziny aż temperatura mięsa osiągnie 70 – 72 stopnie.

Następnie włożyć szykowar do zimnej wody.

Szynkowar z wystudzonym mięsem włożyć do lodówki na parę godzin.

Po wyjęciu z lodówki zanurzyć pojemnik z mięsem na parę sekund w ciepłej wodzie (wtedy łatwiej wyjąć mięso)

Rada;

Po wyjęciu szynkowara z gorącej wody dobrze jest wyjąć sprężynę ze środka, następnie zamknąć pokrywę i dać mięso do wystudzenia.