Udka z kurczaka na kanapki z szynkowara
Udka można również zrobić w słoiczkach, wkładamy mięso do słoika, ubijamy i mocno dokręcamy nakrętkę. Następnie nalewamy wodę w garnku do ¾ wysokości słoika i gotujemy około 1 godziny, odstawiamy aż mięso wystygnie i ponownie gotujemy 1 godzinę.
Składniki;
1 kg udek z kurczaka bez skóry i kości (może być o 100 g więcej)
1 płaska łyżeczka soli peklującej
1 płaska łyżeczka soli kuchennej
0.5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
0,5 łyżeczki czosnku suszonego
2 łyżeczki majeranku
50 ml wody
0,5 łyżeczki żelatyny (można pominąć)
Z udek usunąć widoczny tłuszcz, następnie pokroić na około 2 cm kawałki.
Do mięsa dodać pozostałe składniki i masować dłonią aż udka staną się kleiste (trwa to około 10 minut)
Mięso włożyć do szynkowara przeznaczonego na 1,5 kg mięsa i dokładnie ubić , następnie docisnąć sprężyną i zamknąć (nie używam woreczków)
Szybkowar z mięsem włożyć do lodówki na co najmniej 24 godziny (można parę godzin dłużej)
Po tym czasie na dno garnka położyć ściereczkę i wstawić szynkowar.
Do garnka wlać gorącą wodę powyżej poziomu mięsa i parzyć w temperaturze od 75 do 80 stopni (nie przekraczać 85 stopni)
Parzyć około 2 godziny aż temperatura mięsa osiągnie 70 – 72 stopnie.
Następnie włożyć szykowar do zimnej wody.
Szynkowar z wystudzonym mięsem włożyć do lodówki na parę godzin.
Po wyjęciu z lodówki zanurzyć pojemnik z mięsem na parę sekund w ciepłej wodzie (wtedy łatwiej wyjąć mięso)
Rada;
Po wyjęciu szynkowara z gorącej wody dobrze jest wyjąć sprężynę ze środka, następnie zamknąć pokrywę i dać mięso do wystudzenia.