Ciasto z piankową galaretką z dodatkiem mango i jogurtu

Ciasto, a raczej deser można zrobić bez pieczenia używając podłużnych biszkoptów lub podać w pucharkach.

Deser jest równie smaczny ze zmiksowanymi brzoskwiniami z puszki.

 

Biszkopt;

4 średnie jajka

5 łyżek cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

4 kopiaste łyżki mąki tortowej

1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej

 

Dno blaszki o wymiarach 25 x 35 cm (lub nieco większą) wyłożyć papierem pergaminowym.

Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypać przesianą mąkę tortową i ziemniaczaną, całość delikatnie wymieszać i wlać do blaszki.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 10 minut (grzanie górne i dolne)

 

Pianka z mango;

1 puszka pulpy z mango (450 g)

3 szklanki gorącej wody (750 ml)

3 galaretki cytrynowe

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić.

Zimne i nadal płynne galaretki ubijać aż potroją swoją objętość i będą gęstnieć.

Następnie do tężejącej galaretki wlać pulpę z mango i ponownie ubić aż wszystko się połączy.

 

Pianka jogurtowa;

2 galaretki cytrynowe

2 szklanki gorącej wody

400 g gęstego jogurtu naturalnego (typu grecki)

Piankę zrobić tak samo jak z mango.

 

Dodatkowo przygotować;

50 g gorzkiej czekolady startej na dużych oczkach

 

Wykonanie;

Piankę z mango wlać na wystudzony biszkopt i odstawić do stężenia, następnie wlać piankę jogurtową.

Górę posypać startą czekoladą.