Ciasto z piankową galaretką z dodatkiem mango i jogurtu
Ciasto, a raczej deser można zrobić bez pieczenia używając podłużnych biszkoptów lub podać w pucharkach.
Deser jest równie smaczny ze zmiksowanymi brzoskwiniami z puszki.
Biszkopt;
4 średnie jajka
5 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 kopiaste łyżki mąki tortowej
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
Dno blaszki o wymiarach 25 x 35 cm (lub nieco większą) wyłożyć papierem pergaminowym.
Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypać przesianą mąkę tortową i ziemniaczaną, całość delikatnie wymieszać i wlać do blaszki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 10 minut (grzanie górne i dolne)
Pianka z mango;
1 puszka pulpy z mango (450 g)
3 szklanki gorącej wody (750 ml)
3 galaretki cytrynowe
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić.
Zimne i nadal płynne galaretki ubijać aż potroją swoją objętość i będą gęstnieć.
Następnie do tężejącej galaretki wlać pulpę z mango i ponownie ubić aż wszystko się połączy.
Pianka jogurtowa;
2 galaretki cytrynowe
2 szklanki gorącej wody
400 g gęstego jogurtu naturalnego (typu grecki)
Piankę zrobić tak samo jak z mango.
Dodatkowo przygotować;
50 g gorzkiej czekolady startej na dużych oczkach
Wykonanie;
Piankę z mango wlać na wystudzony biszkopt i odstawić do stężenia, następnie wlać piankę jogurtową.
Górę posypać startą czekoladą.