Słoneczny torcik
ciasto;
6 średnich jajek
7 łyżek cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Całe jaja utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masą,dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem pergaminowym
Wlać ciasto do formy,włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C piec około 20 minut (do suchego patyczka)
Masa śmietanowa;
400 ml zimnej śmietany kremowej 30%
250 g serka mascarpone
4 łyżeczki cukru waniliowego (32 g)
Zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym,po czym dodać serek i wszystko delikatnie wymieszać
Mus truskawkowy;
400 g mrożonych truskawek
8 łyżeczek cukru (80 g)
2,5 płaskie łyżeczki żelatyny (12,5 g)
60 ml zimnej wody
Żelatynę zalać zimną wodą,odstawić aż napęcznieje,po czym rozpuścić
Rozmrożone truskawki zmiksować z cukrem,następnie wlać letnią żelatynę i wymieszać.
Odstawić do lodówki aż stężeje
Mus brzoskwiniowy;
400 g odsączonych brzoskwiń z puszki
3 łyżeczki cukru
2,5 płaskie łyżeczki żelatyny (12,5 g)
60 ml zimnej wody
Żelatynę zalać zimną wodą,odstawić aż napęcznieje,po czym rozpuścić
Brzoskwinie zmiksować z cukrem,następnie wlać letnią żelatynę i wymieszać
Odstawić aż stężeje
Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 2 placki, jeden ułożyć w tortownicy i nasączyć posłodzoną wodą z dodatkiem cytryny,następnie posmarować masą śmietanową (4 łyżki masy odłożyć)
Przykryć drugim plackiem i ponownie nasączyć.
Górę posmarować odłożoną masą śmietanową następnie do rękawa cukierniczego włożyć stężały mus brzoskwiniowy i ozdobić torcik paskami zostawiając miejsce na mus truskawkowy.
Ponownie zrobić to samo z musem truskawkowym.
Całość włożyć na parę godzin do lodówki