Słoneczny torcik

Słoneczny torcik7

 

ciasto;

6 średnich jajek

7 łyżek cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

6 łyżek mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Całe jaja utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masą,dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem pergaminowym

Wlać ciasto do formy,włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C piec około 20 minut (do suchego patyczka)

 

Masa śmietanowa;

400 ml zimnej śmietany kremowej 30%

250 g serka mascarpone

4 łyżeczki cukru waniliowego (32 g)

Zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym,po czym dodać serek i wszystko delikatnie wymieszać

 

Mus truskawkowy;

400 g mrożonych truskawek

8 łyżeczek cukru (80 g)

2,5 płaskie łyżeczki żelatyny (12,5 g)

60 ml zimnej wody

Żelatynę zalać zimną wodą,odstawić aż napęcznieje,po czym rozpuścić

Rozmrożone truskawki zmiksować z cukrem,następnie wlać letnią żelatynę i wymieszać.

Odstawić do lodówki aż stężeje

 

Mus brzoskwiniowy;

400 g odsączonych brzoskwiń z puszki

3 łyżeczki cukru

2,5 płaskie łyżeczki żelatyny (12,5 g)

60 ml zimnej wody

Żelatynę zalać zimną wodą,odstawić aż napęcznieje,po czym rozpuścić

Brzoskwinie zmiksować z cukrem,następnie wlać letnią żelatynę i wymieszać

Odstawić aż stężeje

 

Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 2 placki, jeden ułożyć w tortownicy i nasączyć posłodzoną wodą z dodatkiem cytryny,następnie posmarować masą śmietanową (4 łyżki masy odłożyć)

Przykryć drugim plackiem i ponownie nasączyć.

Górę posmarować odłożoną masą śmietanową następnie do rękawa cukierniczego włożyć stężały mus brzoskwiniowy i ozdobić torcik paskami zostawiając miejsce na mus truskawkowy.

Ponownie zrobić to samo z musem truskawkowym.

Całość włożyć na parę godzin do lodówki

Słoneczny torcik11