Torcik jabłkowo-śmietankowy z adwokatem

Torcik jabłkowo-śmietankowy z adwokatem5

 

Tort można również zrobić tylko na jednym spodzie biszkoptowym (lub na biszkopcikach) układając masę z kremówki bezpośrednio na jabłkach.

Ciasto;
5 jajek
6 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,dodając stopniowo cukier
Dodawać kolejno żółtka, nadal ubijając wsypać mąki przesiane z proszkiem.
Całość wlać do tortownicy o średnicy 29 cm,gdzie dno wyłożone jest papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180º C około 25 minut ( do tzw. suchego patyczka).
Po wystygnięciu przekroić na dwa blaty.

Masa jabłkowa;
1 słoik prażonych jabłek z rodzynkami( 800 g)
2 galaretki agrestowe
1 szklanka wody (może być nieco więcej)
Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody, po czym wymieszać z jabłkami i odstawić do zgęstnienia.
Gęstniejącą masę wlać na jeden spód biszkoptowy i przykryć drugim spodem.

Masa kremowa;
500 ml śmietany kremówki 30%
250 g sera Ricotta ( lub mascarpone )
4 łyżeczki cukru wanilinowego
4 łyżeczki żelatyny (20 g)
0,5 szklanki mleka
sok z połowy cytryny

Żelatynę zalać zimnym mlekiem, odstawić do napęcznienia, po czym rozpuścić
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, dodać ser, wszystko delikatnie wymieszać.
Na końcu wlać sok z cytryny i rozpuszczoną letnią żelatynę, ponownie wszystko wymieszać i wlać na górny biszkopt tworząc łyżką „górki”.

Całość zalać gęstniejącym likierem jajecznym;
0,5 szklanki gęstego adwokatu
0,5 łyżeczki żelatyny
3 łyżki mleka
Żelatynę zalać mlekiem i odstawić aż napęcznieje, po czym rozpuścić i letnią połączyć z adwokatem, odstawić aż zacznie gęstnieć i  wlać na masę kremową.

Torcik jabłkowo-śmietankowy z adwokatem3