Przekładaniec herbatnikowy z masą adwokatową oraz kremem budyniowym z dodatkiem kukułek i pianki kawowej
Składniki;
450 g herbatników typu petitki
Masa adwokatowa;
250 g serka mascarpone
400 ml śmietany kremówki 30 %
4 łyżeczki cukru waniliowego
150 ml gęstego ajerkoniaku
2 płaskie łyżeczki żelatyny
6 łyżek zimnej wody
Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić aż napęcznieje, po czym rozpuścić
Zimną kremówkę ubić z cukrem waniliowym na sztywno, dodać serek i ajerkoniak.
Wszystko delikatnie wymieszać wlewając letnią żelatynę
Masa z kukułek;
200 g cukierków kukułek
700 ml mleka
2 budynie czekoladowe bez cukru (każdy po 40 g)
3 łyżki cukru
1 kopiasta łyżka gorzkiego kakao
150 g – 200 g masła o temperaturze pokojowej
¾ szklanki mleka odlać i rozmieszać w nim budynie
Do reszty mleka wsypać cukier, kakao i cukierki, ugotować budyń i wystudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę następnie dodawać porcjami zimny budyń.
Pianka kawowa;
2 łyżki kawy rozpuszczalnej (może być Inka)
4 łyżki cukru
300 ml zimnego mleka zagęszczonego niesłodzonego
2 łyżeczki żelatyny
6 łyżek zimnej wody
Żelatynę zalać wodą i odstawić aż napęcznieje, następnie rozpuścić.
Kawę, cukier i zimne mleko wlać do miski i ubijać aż powstanie gęsta masa, na końcu wlać letnią żelatynę.
Całość zmiksować na jednolitą masę.
Wykonanie;
Dno blaszki o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłożyć papierem pergaminowym.
Ułożyć jedną warstwę herbatników, następnie wyłożyć masę adwokatową,
Ponownie położyć herbatniki i masę z kukułek.
Na końcu ułożyć ostatnią część herbatników na które wylać piankę kawową.
Górę posypać startą gorzką czekoladą.