Przekładaniec herbatnikowy z masą adwokatową oraz kremem budyniowym z dodatkiem kukułek i pianki kawowej

Składniki;

450 g herbatników typu petitki

 

Masa adwokatowa;

250 g serka mascarpone

400 ml śmietany kremówki 30 %

4 łyżeczki cukru waniliowego

150 ml gęstego ajerkoniaku

2 płaskie łyżeczki żelatyny

6 łyżek zimnej wody

Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić aż napęcznieje, po czym rozpuścić

Zimną kremówkę ubić z cukrem waniliowym na sztywno, dodać serek i ajerkoniak.

Wszystko delikatnie wymieszać wlewając letnią żelatynę

 

Masa z kukułek;

200 g cukierków kukułek

700 ml mleka

2 budynie czekoladowe bez cukru (każdy po 40 g)

3 łyżki cukru

1 kopiasta łyżka gorzkiego kakao

150 g – 200 g masła o temperaturze pokojowej

¾ szklanki mleka odlać i rozmieszać w nim budynie
Do reszty mleka wsypać cukier, kakao i cukierki, ugotować budyń i wystudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę następnie dodawać porcjami zimny budyń.

 

Pianka kawowa;

2 łyżki kawy rozpuszczalnej (może być Inka)

4 łyżki cukru

300 ml zimnego mleka zagęszczonego niesłodzonego

2 łyżeczki żelatyny

6 łyżek zimnej wody

Żelatynę zalać wodą i odstawić aż napęcznieje, następnie rozpuścić.

Kawę, cukier i zimne mleko wlać do miski i ubijać aż powstanie gęsta masa, na końcu wlać letnią żelatynę.

Całość zmiksować na jednolitą masę.

Wykonanie;

Dno blaszki o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłożyć papierem pergaminowym.

Ułożyć jedną warstwę herbatników, następnie wyłożyć masę adwokatową,

Ponownie położyć herbatniki i masę z kukułek.

Na końcu ułożyć ostatnią część herbatników na które wylać piankę kawową.

Górę posypać startą gorzką czekoladą.