Dietetyczny sernik z jabłkami bez spodu cukru i tłuszczu

Erytrytol można zamienić na ¾ szklanki zwykłego cukru.

Przepis na szklankę o pojemności 250 ml

 

Składniki;

1 kg mielonego chudego twarogu (może być z wiaderka)

1 szklanka erytrytolu (zamiennik cukru)

1200 g jabłek

2 łyżeczki cukru waniliowego (lub ziarenka z laski wanilii)

2 łyżeczki cynamonu

2 budynie waniliowe (każdy po 40 g)

3 jajka (rozmiar L)

2 łyżki wody (do jabłek)

 

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, następnie wrzucić do garnka , dodać 2 łyżki wody i dusić aż wyparuje cała woda, na końcu wsypać 2 łyżeczki cynamonu, wymieszać i odstawić aż całość wystygnie.

Do miski włożyć twaróg, całe jajka, cukier waniliowy, erytrytol, suche budynie i 2 szklanki wystudzonych jabłek (około 500 g)

Wszystko krótko zmiksować (tylko aż do połączenia wszystkich składników)

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem pergaminowym.

Masę serową wlać do tortownicy i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 45-50 minut (grzanie górne i dolne)

Po upieczeniu studzić w lekko uchylonym piekarniku.

Zimny sernik można posmarować rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypać dowolnymi orzechami (u mnie były to pistacje)