Dietetyczny sernik z jabłkami bez spodu cukru i tłuszczu
Erytrytol można zamienić na ¾ szklanki zwykłego cukru.
Przepis na szklankę o pojemności 250 ml
Składniki;
1 kg mielonego chudego twarogu (może być z wiaderka)
1 szklanka erytrytolu (zamiennik cukru)
1200 g jabłek
2 łyżeczki cukru waniliowego (lub ziarenka z laski wanilii)
2 łyżeczki cynamonu
2 budynie waniliowe (każdy po 40 g)
3 jajka (rozmiar L)
2 łyżki wody (do jabłek)
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, następnie wrzucić do garnka , dodać 2 łyżki wody i dusić aż wyparuje cała woda, na końcu wsypać 2 łyżeczki cynamonu, wymieszać i odstawić aż całość wystygnie.
Do miski włożyć twaróg, całe jajka, cukier waniliowy, erytrytol, suche budynie i 2 szklanki wystudzonych jabłek (około 500 g)
Wszystko krótko zmiksować (tylko aż do połączenia wszystkich składników)
Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem pergaminowym.
Masę serową wlać do tortownicy i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 45-50 minut (grzanie górne i dolne)
Po upieczeniu studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Zimny sernik można posmarować rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypać dowolnymi orzechami (u mnie były to pistacje)