Torcik śmietankowy z musem jabłkowym
Ciasto można zrobić bez pieczenia, używając podłużnych biszkopcików lub gotowego spodu biszkoptowego. Do ciasta użyłam gotowy mus jabłkowy ze sklepu.
Ciasto
3 duże jajka
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypać obie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.
Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem pergaminowym, wlać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 12 minut ( grzanie górne i dolne )
Budyń jabłkowy;
2 szklanki musu jabłkowego ( 600 g )
3 budynie waniliowe
750 ml wody
4 łyżki cukru
3 łyżki soku z cytryny
Budynie wymieszać w szklance wody, pozostałą wodę, sok z cytryny oraz cukier dodać do musu jabłkowego i zagotować, do gotującego się musu wlać budyń wymieszany z wodą i ponownie zagotować.
Lekko wystudzony mus wlać na upieczony biszkopt, i odstawić aż całość dobrze stężeje.
Masa ze śmietany i jogurtu ;
400 ml śmietany kremówki ( 30 % )
400 g gęstego jogurtu
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżki cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
250 ml gorącej wody
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, i odstawić aż lekko zacznie gęstnieć.
Zimną kremówkę ubić z cukrem waniliowym na sztywno, po czym dodać jogurt wymieszany z cukrem pudrem oraz sok z cytryny.
Całość wymieszać z gęstniejącą galaretką.
Masę wlać na stężały mus jabłkowy i odstawić do lodówki na parę godzin.