Torcik śmietankowy z musem jabłkowym

Torcik śmietankowy z musem jabłkowym10

Ciasto można zrobić bez pieczenia, używając podłużnych biszkopcików lub gotowego spodu biszkoptowego. Do ciasta użyłam gotowy mus jabłkowy ze sklepu.

Ciasto

3 duże jajka

4 łyżki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

4 łyżki mąki tortowej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypać obie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.

Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem pergaminowym, wlać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 12 minut ( grzanie górne i dolne )

 

Budyń jabłkowy;

2 szklanki musu jabłkowego ( 600 g )

3 budynie waniliowe

750 ml wody

4 łyżki cukru

3 łyżki soku z cytryny

Budynie wymieszać w szklance wody, pozostałą wodę, sok z cytryny oraz cukier dodać do musu jabłkowego i zagotować, do gotującego się musu wlać budyń wymieszany z wodą i ponownie zagotować.

Lekko wystudzony mus wlać na upieczony biszkopt, i odstawić aż całość dobrze stężeje.

 

Masa ze śmietany i jogurtu ;

400 ml śmietany kremówki ( 30 % )

400 g gęstego jogurtu

2 łyżki soku z cytryny

3 łyżeczki cukru waniliowego

3 łyżki cukru pudru

2 galaretki cytrynowe

250 ml gorącej wody

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, i odstawić aż lekko zacznie gęstnieć.

Zimną kremówkę ubić z cukrem waniliowym na sztywno, po czym dodać jogurt wymieszany z cukrem pudrem oraz sok z cytryny.

Całość wymieszać z gęstniejącą galaretką.

Masę wlać na stężały mus jabłkowy i odstawić do lodówki na parę godzin.

Torcik śmietankowy z musem jabłkowym2