Tort Opawian

Tort Opawian

 

Tort zrobiłam sugerując się na smakiem tortu Opawianowego który robi PSS Społem w Raciborzu.

Biszkopt na tortownicę o wymiarach 26 cm

6 dużych jajek

1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia

6 kopiastych łyżek mąki tortowej

2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

2 płaskie łyżki kakao

7 łyżek cukru

2 łyżeczki cukru wanilinowego

Całe jaja ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na bardzo puszysta masę

Do ubitej masy wsypać pozostałe przesiane przez sito składniki.

Dno tortownicy wyłożyć papierem pergaminowym i wlać składniki ciasta

Piec w temp 180 ° C około 20 minut (miałam włączone obie grzałki)

Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na 3 części

 

Krem maślany;

2 jajka ( wcześniej sparzone )

120 g cukru pudru

250 g masła o temperaturze pokojowej

1 kieliszek spirytusu ( można pominąć )

Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę, następnie utrzeć masło dodając partiami masę jajeczną ( na końcu można dodać kieliszek spirytusu )

Gotowym kremem wysmarować spód biszkoptu i przykryć drugim blatem biszkoptowym.

 

Mus czekoladowy;

600 ml śmietany kremówki 30 %

4 łyżeczki cukru waniliowego

200 g gorzkiejczekolady

0,5 szklanki mleka ( 125 ml )

2 łyżeczki żelatyny ( 10 g )

¼ szklanki zimnej wody

Czekoladę z mlekiem roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić.

Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić aż napęcznieje, po czym rozpuścić na małym ogniu

Zimną kremówką ubić z cukrem waniliowym na sztywno, dodać ostudzoną czekoladą z mlekiem oraz wlać letnią żelatynę.

Wszystko dobrze wymieszać i wlać na drugi blat biszkoptowy, następnie przykryć ostatnim biszkoptem.

 

Musy na górę tortu;

600 ml śmietanki 30%

4 łyżeczki cukru waniliowego

2 łyżeczki żelatyny

¼ szklanki zimnej wody

2 łyżeczki kakao

Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić aż napęcznieje, po czym rozpuścić na małym płomieniu

Zimną kremówką ubić z cukrem waniliowym na sztywno , następnie wlać letnią żelatynę.

Wszystko dobrze wymieszać, podzielić na 2 części, po czy do jednej części wsypać 2 płaskie łyżeczki kakao i wymieszać.

Szprycą lub rękawem cukierniczym zrobić rozetki na torcie, najpierw z białej kremówki, następnie kremówki z dodatkiem kakao

Tort opawwian

Tort Opawian4

Tort Opawian5

  • Bożena

    Witam Pani Weroniko. Czy ten tort nie wymaga nasączenia, bo nic nie ma na ten temat? I jeszcze jedno czy moge upiec biszkopt w piekarniku elektrycznym z opcją ciasta, bo zawsze tak piekę? Proszę o w miarę szybką odpowiedź :), ponieważ muszę go upiec już na sobotę 🙂
    Pozdrawiam

    • Weronika Chilmon

      Biszkoptu nie nasączałam bo był miękki i nie było takiej potrzeby. Oczywiście jeżeli wyjdzie zbyt suchy można nasączyć, jest wtedy smaczniejszy. Ja zawsze piekę ciasta w piekarniku elektrycznym, z funkcją grzanie górne i dolne.

  • Bożena

    Witam ponownie. Tort wyszedł super, faktycznie nie trzeba go nawilżać niczym. Ale mam pytanie, czy z tych składników można zrobić również biały biszkopt, co trzeba by było dodać zamiast kakao i w jakiej ilości? Będę bardzo wdzięczna za podpowiedź 🙂
    Pozdrawiam

    • Weronika Chilmon

      Zamiast kakao, można dodać jedną łyżkę mąki pszennej lub ziemniaczanej

  • Bożena

    Dziękuje