Tort Opawian
Tort zrobiłam sugerując się na smakiem tortu Opawianowego który robi PSS Społem w Raciborzu.
Biszkopt na tortownicę o wymiarach 26 cm
6 dużych jajek
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
6 kopiastych łyżek mąki tortowej
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżki kakao
7 łyżek cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Całe jaja ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na bardzo puszysta masę
Do ubitej masy wsypać pozostałe przesiane przez sito składniki.
Dno tortownicy wyłożyć papierem pergaminowym i wlać składniki ciasta
Piec w temp 180 ° C około 20 minut (miałam włączone obie grzałki)
Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na 3 części
Krem maślany;
2 jajka ( wcześniej sparzone )
120 g cukru pudru
250 g masła o temperaturze pokojowej
1 kieliszek spirytusu ( można pominąć )
Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę, następnie utrzeć masło dodając partiami masę jajeczną ( na końcu można dodać kieliszek spirytusu )
Gotowym kremem wysmarować spód biszkoptu i przykryć drugim blatem biszkoptowym.
Mus czekoladowy;
600 ml śmietany kremówki 30 %
4 łyżeczki cukru waniliowego
200 g gorzkiejczekolady
0,5 szklanki mleka ( 125 ml )
2 łyżeczki żelatyny ( 10 g )
¼ szklanki zimnej wody
Czekoladę z mlekiem roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić.
Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić aż napęcznieje, po czym rozpuścić na małym ogniu
Zimną kremówką ubić z cukrem waniliowym na sztywno, dodać ostudzoną czekoladą z mlekiem oraz wlać letnią żelatynę.
Wszystko dobrze wymieszać i wlać na drugi blat biszkoptowy, następnie przykryć ostatnim biszkoptem.
Musy na górę tortu;
600 ml śmietanki 30%
4 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki żelatyny
¼ szklanki zimnej wody
2 łyżeczki kakao
Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić aż napęcznieje, po czym rozpuścić na małym płomieniu
Zimną kremówką ubić z cukrem waniliowym na sztywno , następnie wlać letnią żelatynę.
Wszystko dobrze wymieszać, podzielić na 2 części, po czy do jednej części wsypać 2 płaskie łyżeczki kakao i wymieszać.
Szprycą lub rękawem cukierniczym zrobić rozetki na torcie, najpierw z białej kremówki, następnie kremówki z dodatkiem kakao