Keks kalafiorowy

Danie można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

2 średnie kalafiory

1 szklanka kaszy manny (szklanka 250 ml)

3 jajka (rozmiar L)

3 łyżki posiekanego koperku

2 nieduże cebule

1,5 łyżki oleju

0, 5 łyżeczki pieprzu mielonego

2 rozgniecione ząbki czosnku (można pominąć)

sól

 

Kalafiory ugotować w osolonej wodzie, następnie rozgnieść niezbyt dokładnie na durszlaku tłuczkiem do ziemniaków (tak aby były widoczne małe kawałki)

Następnie całość odstawić na parę godzin, najlepiej na całą noc aby ściekła całą woda (po odsączeniu waga kalafiorów wynosiła 1200 g)

Cebulę pokroić na drobno i usmażyć na oleju na złocisty kolor.

Do odsączonego kalafiora dodać kaszę manną, usmażoną cebulkę, koperek, jajka, i ewentualnie czosnek.

Całość doprawić pieprzem i solą

Formę keksową o wymiarach 30 x 11 x 6,5 wysmarować masłem i posypać kaszą manną.

Piec bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 180°C około 55 – 60 minut (grzanie górne i dolne)

Podawać z sosem pieczarkowym lub grzybowym.

 

Polecam również;

Klopsy z kalafiora i kaszy orkiszowej

Mielone z kalafiora

Babka kalafiorowa z ryżem