Ciasteczka z orzechem laskowym
Ciasteczka będą smaczniejsze gdy użyjemy ciemnego kakao.
25 dag masła (o temperaturze pokojowej )
20 dag cukru pudru
3 surowe żółtka
2 łyżeczki cukru waniliowego
5 łyżek mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
40 dag mąki
30- 400 dag obranych orzechów laskowych
Zagnieć wszystkie składniki, po czym formować z ciasta małe kuleczki do których wcisnąć orzech i dokładnie zlepić ( gdyby ciasto było za gęste, wtedy dodać odrobinę białka)
Piec na papierze pergaminowym w temperaturze 180° C, około 15 minut.
Udekorować lukrem ( lub rozpuszczoną czekoladą ) i posypać mielonymi orzechami
Polecam również przepisy na inne ciasteczka ;
Rogaliki krucho drożdżowe z marmoladą
Pierożki drożdżowe bez wyrastania