Ciasteczka Różyczki

IMG_2674

 

500 g mąki
250 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
1 jajko
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
parę kropel aromatu waniliowego
1 łyżka gęstej śmietany

Wszystkie składniki połączyć z przesianą mąką, zagnieść i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować bardzo cienko,wykrawać literatką nieduże kółka.
Układać 4 kółka, tak aby zachodziły na siebie, smarując brzegi białkiem po to by się nie rozkleiły podczas pieczenia.

IMG_2622
Kółka lekko zrolować, zaczynając od kółka leżącego na wierzchu, po czym nożem przeciąć w połowie(w ten sposób powstają dwie różyczki)

Ciasteczka Różyczki3Ciasteczka Różyczki4
Każdą różyczkę ułożyć na papierze pergaminowym, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 15 minut.
Ciasteczka Różycz
Rady;
Ciasto proponuję podzielić na połowę i do jednej części dodać 1 łyżkę kakao, wtedy układamy na przemian jasne i ciemne kółko (lub możemy zagnieść oba ciasta tak jak na kluski, wtedy wyjdą krążki marmurkowe)
Surowe krążki przed zrolowaniem można również posmarować lekko marmoladą.