Ślimaczki

6f8fa3c481

 

45 dag mąki
30 dag cukru pudru
3 żółtka
25 dag masła
12,5 dag margaryny
2 łyżki kakao
3 łyżki śmietany
kilka kropel aromatu waniliowego

Do przesianej mąki wsypać cukier puder, dodać masło, margarynę, żółtka po czym wszystko posiekać i zagnieść.
Podzielić ciasto na dwie części
Do jednej dodać śmietanę i kakao, a do drugiej aromat waniliowy.
Obie części ciasta włożyć do lodówki na 2 godziny.
Następnie oba ciasta cienko rozwałkować na dwa prostokąty, nałożyć jeden na drugi, zrolować i ponownie włożyć do lodówki na 1 godz.
Po tym czasie pokroić w plastry o grubości 0,5 cm włożyć do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na około 10 minut.

Fantazyjny wzór ciasteczek jaki jest na zdjęciu można uzyskać zagniatając niestarannie oba ciasta jednocześnie, tworząc wałek (tak jak na kluski)