Kruche babeczki
Foremki muszą być suche ponieważ ich nie smarujemy.
1/2 kg mąki
10 dkg smalcu o temperaturze pokojowej
15 dkg masła o temperaturze pokojowej
3 żółtka
3 łyżki gęstej śmietany
10 dag cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść.
Kiedy ciasto będzie już gładkie wtedy wylepiamy cienko foremki
Pieczemy ok 10 – 13 minut w temperaturze 180 ° C. Po upieczeniu obrócić do góry
dnem i stuknąć.
Babeczki można napełnić różnymi masami.
Masa z mlekiem suszonym;
200 g masła (lub margaryny )
150 cukru pudru ( może być nieco więcej )
200 g mleka w proszku
2 łyżeczki cukru waniliowego
100 ml wody
25 ml spirytusu
Masło (lub margarynę ) rozpuścić, dodać wodę, cukier i cukier waniliowy oraz mleko w proszku.
Całość podgrzewać ( cały czas mieszając ) aż masa zgęstnieje, na końcu wlać spirytus.
Ciepłą masę nakładać na babeczki.
Masa kajmakowa z dodatkiem mascarpone;
250 g masy kajmakowej
250 g serka mascarpone
Kajmak wymieszać z serkiem.
Masa kajmakowa z orzechami;
400 g masy kajmakowej
100 g masła o temperaturze pokojowej
3/4 szklanki orzechów mielonych
1 kieliszek rumu
Masło utrzeć na puszystą masę, dodać porcjami masę kajmakową.
Na końcu wsypać orzechy, wlać rum i wymieszać.
Całość dodatkowo można ozdobić polewą czekoladową
Babeczki bez nadzienia można przechowywać w kartonie, lub zamrozić.