Pierniczki
Nie lukruję pierników bo są już wystarczająco słodkie.
Pierniczki od razu są kruche i gotowe do jedzenia
800 g mąki pszennej
4 duże jajka
250 g cukru pudru
200 g rozpuszczonego masła
200 g miodu
2 łyżki kakao
2 łyżeczki sody
3 łyżki przyprawy do piernika
Wszystkie składniki zagnieść,po czym rozwałkować na stolnicy posypanej mąką,na grubość 4-5 mm.
Wykrawać foremką i układać na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym,piec około 7-9 minut w temp.180 stopni.
Po wystudzeniu można udekorować lukrem królewskim lub rozpuszczoną czekoladą.
Ważne;
Ciasto po wyrobieniu czasami może być klejące, nie wolno wtedy dodawać żadnej mąki.
Pierniczki rozwałkowane cieniej, robią się suche i twarde.
Lukier Królewski ( śnieżnobiały )
1 szklanka cukru pudru ( szklanka o pojemności 250 ml )
1 białko ze sparzonego jajka
kilka kropel dowolnego aromatu ( można pominąć )
1 łyżeczka soku z cytryny
Do naczynia wlać białko, dodać cukier puder i aromat, po czym wszystko utrzeć do białości, następnie wlać sok z cytryny.