Kokosanki
Kokosanki z tego przepisu są bardzo miękkie.
Cukru można dać 0,5 szklanki (lub 3/4 szklanki)
4 białka ze średnich jajek
1 szklanka drobnego cukru (lepiej dać nieco mniej)
30 dag wiórek kokosowych
2 łyżeczki cukru waniliowego
starta skórka z cytryny (można pominąć)
szczypta soli
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodać cukier waniliowy i porcjami wsypywać drobny cukier, pod koniec ubijania dodać kokos i skórkę z cytryny. Wszystko wymieszać.
Na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym nakładać łyżeczką masę kokosową.
Piec około 13 minut w temperaturze 180 °C
Piec do momentu jak zaczną się lekko złocić, pieczone dłużej robią się twardsze.
Przepis na kokosanki jak za dawnych lat.
Ciasteczka są na zewnątrz chrupiące, a w środku miękkie.
Wiórki można podprażyć ale nie jest to konieczne.
3 białka ze średnich jajek
250 g wiórków kokosowych drobnych
150 g cukru drobnego (może być mniej)
1 płaska łyżka budyniu waniliowego (lub mąki ziemniaczanej)
szczypta soli
75 g masła
Wiórki podprażyć, na końcu do ciepłych wiórek dodać masło i mieszać aż masło się roztopi.
Masę odstawić do wystygnięcia.
Następnie ubić białka na sztywno ze szczyptą soli i cukrem, na końcu wsypać budyń.
Do ubitej piany dodać wystygnięte wiórki kokosowe.
Nabierać porcje łyżeczką i układać na papierze pergaminowym
Piec 180 stopni przez około 13 minut (grzanie górne i dolne)
Tutaj jest podany przepis na;
Piernik z powidłami, wilgotny i miękki
Ciasteczka z orzechem laskowym
Ciasteczka bez jajek i spulchniaczy
Rogaliki krucho drożdżowe z marmoladą