Kokosanki

 Kokosanki z tego przepisu są bardzo miękkie.

Cukru można dać 0,5 szklanki  (lub 3/4 szklanki)

4 białka ze średnich jajek

1 szklanka drobnego cukru (lepiej dać nieco mniej)

30 dag wiórek kokosowych

2 łyżeczki cukru waniliowego

starta skórka z cytryny (można pominąć)

szczypta soli

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodać cukier waniliowy i porcjami wsypywać drobny cukier, pod koniec ubijania dodać kokos i skórkę z cytryny. Wszystko wymieszać.

Na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym nakładać łyżeczką masę kokosową.

Piec około 13 minut w temperaturze 180 °C

Piec do momentu jak zacz się lekko złocić, pieczone dłużej robią się twardsze.

 

Przepis na kokosanki jak za dawnych lat.

Ciasteczka są na zewnątrz chrupiące, a w środku miękkie.

Wiórki można podprażyć ale nie jest to konieczne.

3 białka ze średnich jajek

250 g wiórków kokosowych drobnych

150 g cukru drobnego (może być mniej)

1 płaska łyżka budyniu waniliowego (lub mąki ziemniaczanej)

szczypta soli

75 g masła

Wiórki podprażyć, na końcu do ciepłych wiórek dodać masło i mieszać aż masło się roztopi.

Masę odstawić do wystygnięcia.

Następnie ubić białka na sztywno ze szczyptą soli i cukrem, na końcu wsypać budyń.

Do ubitej piany dodać wystygnięte wiórki kokosowe.

Nabierać porcje łyżeczką i układać na papierze pergaminowym

Piec 180 stopni przez około 13 minut (grzanie górne i dolne)

 

Tutaj jest podany przepis na;

Pierniki

Piernik z powidłami, wilgotny i miękki

Ciasteczka z orzechem laskowym

Rożki orzechowe

Klawisze

Ciasteczka pieczarki

Anyżki

Kruche babeczki

Ciasteczka bez jajek i spulchniaczy

Orzechowe ule

Obcięte paluchy

Orzeszki

Półksiężyce z marmoladą

Ślimaczki

Rogaliki krucho drożdżowe z marmoladą

Spiralki z makiem