Pierożki drożdżowe bez wyrastania
Nadzienie do pierożków może być dowolne np. krem typu Nutella, masa z twarogu, marcepan, itp. Ja zrobiłam z gotową masą makową z puszki z dodatkiem suchego mielonego maku
Przygotować;
500 g masy makowej z puszki ( używam z Helio )
100 g mielonego suchego maku
Wszystko wymieszać
Ciasto;
500 g mąki pszennej tortowej (3,5 szklanki)
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia (10 g )
1 paczuszka suszonych drożdży (7 g )
1 jajko
150 g masła o temperaturze pokojowej
4 łyżki cukru
4 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka gęstego jogurtu ( 260 g)
Wszystkie składniki ciasta zagnieść i rozwałkować na stolnicy posypanej mąką.
Szklanką wykrawać krążki, na każdy nałożyć płaską łyżeczkę masy makowej i zlepić jak pierogi.
Ciasteczka ułożyć ba blasze wyłożonej papierem pergaminowym i piec w nagrzanym piekarniku do 200 ° C około 15 minut