Pierożki drożdżowe bez wyrastania

Pierożki 1 (1)

 

Nadzienie do pierożków może być dowolne np. krem typu Nutella, masa z twarogu, marcepan, itp. Ja zrobiłam z gotową masą makową  z puszki z dodatkiem suchego mielonego maku

Przygotować;

500 g masy makowej z puszki ( używam z Helio )

100 g mielonego suchego maku

Wszystko wymieszać

 

Ciasto;

500 g mąki pszennej tortowej (3,5 szklanki)

1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia (10 g )

1 paczuszka suszonych drożdży (7 g )

1 jajko

150 g masła o temperaturze pokojowej

4 łyżki cukru

4 łyżeczki cukru waniliowego

1 szklanka gęstego jogurtu ( 260 g)

 

Wszystkie składniki ciasta zagnieść i rozwałkować na stolnicy posypanej mąką.

Szklanką wykrawać krążki, na każdy nałożyć płaską łyżeczkę masy makowej i zlepić jak pierogi.

Ciasteczka ułożyć ba blasze wyłożonej papierem pergaminowym i piec w nagrzanym piekarniku do 200 ° C około 15 minut

Pierożki 1 (2)

img_9533

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*