Obcięte paluchy

Paluchy

 

1 kostka masła o temperaturze pokojowej

1 (niecała) szklanka cukru pudru

1 jajko

Parę kropel olejku waniliowego lub migdałowego

3 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

150 g. obranych i przepołowionych migdałów

 

Wszystkie składniki oprócz migdałów zagnieść.

Zawinąć ciasto folią i schłodzić w lodówce ok. 30 minut

Ciasto wyjąć i formować cienkie paluszki

Na końcu każdego palca wciskamy przepołowiony migdał.

Piec ok 10 min w temperaturze 200 stopni

Można również zrobić czerwony lukier i po upieczeniu smarować nim miejsca “odcięcia”

Daje to wtedy „krwawy”efekt utraty palca

 

Żeby migdały przepołowić,trzeba je wcześniej parę minut gotować we wrzącej wodzie.

Wtedy bez problemu odejdzie skórka i łatwo je rozdzielić.