Obcięte paluchy
1 kostka masła o temperaturze pokojowej
1 (niecała) szklanka cukru pudru
1 jajko
Parę kropel olejku waniliowego lub migdałowego
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
150 g. obranych i przepołowionych migdałów
Wszystkie składniki oprócz migdałów zagnieść.
Zawinąć ciasto folią i schłodzić w lodówce ok. 30 minut
Ciasto wyjąć i formować cienkie paluszki
Na końcu każdego palca wciskamy przepołowiony migdał.
Piec ok 10 min w temperaturze 200 stopni
Można również zrobić czerwony lukier i po upieczeniu smarować nim miejsca “odcięcia”
Daje to wtedy „krwawy”efekt utraty palca
Żeby migdały przepołowić,trzeba je wcześniej parę minut gotować we wrzącej wodzie.
Wtedy bez problemu odejdzie skórka i łatwo je rozdzielić.