Ciasteczka bez jajek i spulchniaczy

Ciasteczka bez jajek i spulchniaczy

 

ciasto;

200 g zimnego masła

4,5 szklanki przesianej mąki

2 łyżki cukru pudru

400 g gęstego jogurtu

Dodatkowo przygotować;

400 g ulubionej marmolady

 

4 szklanki mąki posiekać z masłem i cukrem,następnie zagnieść, dodając porcjami gęsty jogurt.

Pod koniec zagniatania wsypać pozostałe 0,5 szklanki mąki,i wyrabiać aż ciasto będzie plastyczne.

Ciasto podzielić na 4 części,każdą część włożyć do woreczka, a następnie przechować w lodówce przez około 5 godzin.

Po tym czasie każdą część ciasta cienko rozwałkować na prostokąt i posmarować marmoladą.

Zwinąć w rulon i pokroić w plastry o szerokości mniejszej niż 1 cm.

Plastry ułożyć na papierze pergaminowym, piec w nagrzanym piekarniku do 180° C około 20-25 minut

Ciasteczka bez jajek i spulchniaczy0

 

Ciasteczka bez jajek i spulchniaczy01