Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą

ROGALIKI KRUCHO - DROŻDŻOWE

 

4 żółtka
1 kg mąki
10 dag świeżych drożdży
0,5 litra kwaśnej śmietany
4 łyżki cukru
250 g masła
szczypta soli

Dodatkowo przygotować gęstą marmoladę

Masło rozpuścić i wystudzić.
Drożdże utrzeć z cukrem, po czym wymieszać ze śmietaną.
Do mąki dodać żółtka, rozpuszczone masło, szczyptę soli oraz rozpuszczone drożdże ze śmietaną, następnie wszystko zagnieść.
Rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, wyciąć koło przykładając talerz do ciasta.
Wykrawać trójkąty, na każdy trójkąt nałożyć łyżeczkę marmolady i zwijać w kształt rogalików, górę posmarować białkiem.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym
Piec w nagrzanym piekarniku 180 st. ok. 30- 35 min