Deser seromakowy w szklance, bardzo prosty i szybki

Przepis na 7 szklanek o pojemności 300 ml

Masa makowa;

1 puszka masy makowej ( 850 g )

70 g migdałów w płatkach

100 g rodzynek

100 ml likieru amaretto

Wszystkie składniki wymieszać

 

Masa twarogowa;

1 kg serka twarogowego

4 kopiaste łyżeczki cukru waniliowego ( z prawdziwą wanilią)

3 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki wymieszać

Dodatkowo przygotować;

250 g herbatników korzennych

Herbatniki włożyć do woreczka foliowego i rozwałkować.

 

Wykonanie;

Na dno każdej szklaneczki wsypać 1 kopiastą łyżkę pokruszonych herbatników, na to nałożyć 1 łyżkę masy makowej, następnie 1 łyżkę masy twarogowej, czynność powtarzać aż do wyczerpania składników.

Górę ozdobić pastylkami czekoladowymi.