Deser serowo makowy w szklance

Przepis na 7 szklanek o pojemności 300 ml

 

Masa makowa;

1 puszka masy makowej (850 g)

70 g migdałów w płatkach

100 g rodzynek

100 ml likieru amaretto

Wszystkie składniki wymieszać

 

Masa twarogowa;

1 kg twarogu z wiaderka

4 łyżeczki cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią)

3 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki wymieszać

Dodatkowo przygotować;

250 g herbatników korzennych

Herbatniki włożyć do woreczka foliowego i rozwałkować.

 

Wykonanie;

Na dno każdej szklaneczki wsypać 1 kopiastą łyżkę pokruszonych herbatników, na to nałożyć 1 łyżkę masy makowej, następnie 1 łyżkę masy twarogowej, czynność powtarzać aż do wyczerpania składników.

Górę ozdobić pastylkami czekoladowymi.

 

Rada;

Puszkę z makiem można pominąć, a w zamian zrobić swoją masę makową.

Masa makowa;

400 g mielonego maku

250 g bakalii

5 łyżek miodu

0,5 szklanki cukru

2 kopiaste łyżki masła

parę kropel aromatu migdałowego

wrzątek

Mielony mak zalać wrzątkiem i odstawić do wystudzenia.

Następnie wystudzony mak odcisnąć (najlepiej w gazie)

W garnku rozpuścić masło, dodać miód i podgrzewać aż składniki się połączą, następnie dodać mak z bakaliami i aromat.