Deser serowo makowy w szklance
Przepis na 7 szklanek o pojemności 300 ml
Masa makowa;
1 puszka masy makowej (850 g)
70 g migdałów w płatkach
100 g rodzynek
100 ml likieru amaretto
Wszystkie składniki wymieszać
Masa twarogowa;
1 kg twarogu z wiaderka
4 łyżeczki cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią)
3 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki wymieszać
Dodatkowo przygotować;
250 g herbatników korzennych
Herbatniki włożyć do woreczka foliowego i rozwałkować.
Wykonanie;
Na dno każdej szklaneczki wsypać 1 kopiastą łyżkę pokruszonych herbatników, na to nałożyć 1 łyżkę masy makowej, następnie 1 łyżkę masy twarogowej, czynność powtarzać aż do wyczerpania składników.
Górę ozdobić pastylkami czekoladowymi.
Rada;
Puszkę z makiem można pominąć, a w zamian zrobić swoją masę makową.
Masa makowa;
400 g mielonego maku
250 g bakalii
5 łyżek miodu
0,5 szklanki cukru
2 kopiaste łyżki masła
parę kropel aromatu migdałowego
wrzątek
Mielony mak zalać wrzątkiem i odstawić do wystudzenia.
Następnie wystudzony mak odcisnąć (najlepiej w gazie)
W garnku rozpuścić masło, dodać miód i podgrzewać aż składniki się połączą, następnie dodać mak z bakaliami i aromat.