Strucla serowa

Strucla serowa

 

Ciasto;
2 szklanki mąki pszennej
125 ciepłego mleka
3 dag świeżych drożdży
2 jajka
80 g rozpuszczonego masła
0,5 szklanki cukru
szczypta soli

Nadzienie serowe;
60 dag twarogu
2 żółtka
3 – 4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
150 g skórki pomarańczowej
Ser przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić, dodać pozostałe składniki i wymieszać

Lukier:
5 – 6  łyżek cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1,5 łyżki gorącej wody
parę kropel aromatu cytrynowego
Wszystko utrzeć

Wykonanie ciasta;
Do letniego mleka wsypać cukier oraz drożdże, całość dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, cukier waniliowy, jajka oraz wyrośnięte drożdże po czym zagnieść ciasto, na końcu wlać rozpuszczone i wystudzone masło.
Całość wyrobić aż będzie odchodziło od ręki, po czym przykryć ściereczką i odstawić na około 60 minut w ciepłe miejsce, aż do podwojenie objętości
Rozwałkować ciasto na prostokątny placek, ułożyć nadzienie i zwinąć tak jak roladę, zawijając końce pod spód.
Struclę owinąć papierem pergaminowym, pozostawiając 3-4 cm na wyrośnięcie ciasta.
Ciasto ułożyć na blaszkę i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180°C, na około 35 minut
Po wystudzeniu posmarować lukrem i ozdobić dodatkowo skórką pomarańczową

 

Na tej stronie jest makowiec luksusowy