Strucla z makiem

Strucla z makiem

 

50 dag mąki
40 g. świeżych drożdży
1 szklanka letniego mleka
100 g. rozpuszczonego masła
0,5 szklanki cukru
1 żółtko
1 jajko
szczypta soli

Świeże drożdże rozpuścić w 0,5 szklance letniego mleka z dodatkiem 2 łyżek cukru, odstawić w ciepłe miejsce aż rozczyn wyrośnie.
Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać resztę cukru, letniego mleka, jajko z żółtkiem i szczyptę soli.
Całość zagnieść, dodać rozpuszczone masło i dobrze wyrobić do momentu aż ciasto będzie odchodziło od rąk.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.
Po czym ponownie zagnieść i znów odstawić aż do wyrośnięcia.

Podzielić ciasto na dwie części, i rozwałkować dość cienko na posypanej mąką stolnicy.
Każdy placek posmarować białkiem, nałożyć masę makową i zawinąć.
Strucle zwinąć w papier pergaminowy zostawiając około 8-10 mm luzu, ułożyć na blaszce i zostawić jeszcze na jakieś 0,5 godziny.
Następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.piec około 0,5 godziny.
Po upieczeniu smarujemy lukrem.

Masa makowa;
0,5 kg maku
15 dag rozpuszczonego masła
3 łyżki miodu
15 dag cukru
3 jajka
20 dag bakalii
parę kropel aromatu migdałowego.
2 łyżki bułki tartej

Mak sparzyć mlekiem,odstawić na parę godzin aż wystygnie i napęcznieje,po czym osączyć i dwukrotnie przemielić,dodać żółtka,pozostałe składniki oraz ubite na sztywno białka.
Można użyć masy makowej w puszce.

 

Tutaj jest przepis na struclę z serem