Piernik przekładany, wilgotny i miękki
Ciasto;
2 szklanki mąki
1 łyżka kakao
0,5 szklanki miodu
5 jajek
0,5 kostki masła
5 łyżek cukru cukru
1 łyżeczka cynamonu
200 ml gęstego jogurtu
1 łyżka przyprawy do piernika
1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 szklanki powideł
Masa z powideł;
500 g powideł śliwkowych
1 galaretka
Powidła zagrzać, do momentu zagotowania, po czym ściągnąć z ognia i wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać i lekko ostudzić
Polewa czekoladowa;
150 g czekolady deserowej
6 łyżek mleka
Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej.
Dodatkowo przygotować;
200 g masy marcepanowej
2 łyżki wiórków kokosowych
Wykonanie ciasta;
Masło, miód, kakao i cukier rozpuścić, następnie wsypać cynamon z przyprawą do piernika, po czym odstawić do wystudzenia.
Następnie wsypać przesianą mąkę z sodą, dodać jajka, powidła i jogurt.
Wszystko dokładnie wymieszać i wlać do foremki keksowej o wym. 35 cm x 11 cm (wysmarowanej i obsypanej bułką tartą)
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 ° C około 50 minut ( do suchego patyka )
Po wystudzeniu ciasto przekroić wzdłuż na 3 płaty
Jeden płat posmarować masą z powideł, następnie przykryć drugim płatem i ponownie posmarować masą, po czym na powidłach położyć rozwałkowany marcepan i przykryć ostatnią częścią ciasta.
Całość oblać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi