Piernik przekładany, wilgotny i miękki

img_0078

Ciasto;

2 szklanki mąki

1 łyżka kakao

0,5 szklanki miodu

5 jajek

0,5 kostki masła

5 łyżek cukru cukru

1 łyżeczka cynamonu

200 ml gęstego jogurtu

1 łyżka przyprawy do piernika

1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej

0,5 szklanki powideł

 

Masa z powideł;

500 g powideł śliwkowych

1 galaretka

Powidła zagrzać, do momentu zagotowania, po czym ściągnąć z ognia i wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać i lekko ostudzić

 

Polewa czekoladowa;

150 g czekolady deserowej

6 łyżek mleka

Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej.

 

Dodatkowo przygotować;

200 g masy marcepanowej

2 łyżki wiórków kokosowych

 

Wykonanie ciasta;

Masło, miód, kakao i cukier rozpuścić, następnie wsypać cynamon z przyprawą do piernika, po czym odstawić do wystudzenia.

Następnie wsypać przesianą mąkę z sodą, dodać jajka, powidła i jogurt.

Wszystko dokładnie wymieszać i wlać do foremki keksowej o wym. 35 cm x 11 cm (wysmarowanej i obsypanej bułką tartą)

Piec w nagrzanym piekarniku do 180 ° C około 50 minut ( do suchego patyka )

Po wystudzeniu ciasto przekroić wzdłuż na 3 płaty

 

Jeden płat posmarować masą z powideł, następnie przykryć drugim płatem i ponownie posmarować masą, po czym na powidłach położyć rozwałkowany marcepan i przykryć ostatnią częścią ciasta.

Całość oblać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi